Foto: SVT

Vad gör kommunen nu? Här svarar Erik Pelling (S) på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) chattade med anledning av kriminaliteten och skjutningarna i Uppsala.

Frågorna strömmade in, läs chatten nedan.

SVT rapporterade · Ställ frågor till Erik Pelling (S) om kriminaliteten

Hej! Nu är kommunalrådet Erik Pelling (S) på plats för att svara på era frågor om skjutningarna i Uppsala. Det är ett stort tryck på att få svar, och Erik Pelling svarar så fort han kan.
10.19
I december förra året gick dåvarande ansvarig polischef ut med överoptimistiska uttalanden om situationen i Uppsala och hyllades av statsministern för sin handlingskraft. Stod den lokalpolitiska ledningen bakom deras syn på läget, och i så fall - var det en felbedömning?
Vi har ett nära samarbete med den lokala polisledningen och de gör ett fantastiskt jobb. Men vi behöver fler poliser. Jag delar polisens bedömning av läget. Vi har ett allvarligt läge men vi har också alla möjligheter att komma tillrätta med situationen. Det är samhället som kommer att gå segrande ur den här striden. De kriminella gängen har ingen framtid i Uppsala. 
10.19
Vad beror den höga kriminaliteten på? Vad är själva grundorsaken? Det var ju inte så här för 20 år sedan. Jag förutsätter att ni svarar ärligt, utan dom vanliga politiska flosklerna/ickesvaren.
Det finns många orsaker. Ökad insmuggling av illegala vapen, utanförskap, ungdomar som misslyckas i skolan och istället lockas in i kriminalitet med mera. Vi ska vara hårda mot såväl brotten som brottens orsaker. Det görs mycket som är bra men vi behöver göra mer.
10.28
Vad för konkreta handlingar kommer att genomföras för att få stopp på skjutningarna? Det har varit 13 skottlossningar i år och 3 skjutningar på en vecka. Det känns inte som om Uppsala har blivit tryggare utan att det har eskalerat mer. Hur kommer ni se till att invånarna i Uppsala känner sig säkra? Finns det förslag på mer poliser?
Ja fler poliser är ett måste! Och fler poliser är på väg men vi måste agera i väntan på det. Våra kommunala ordningsvakter och trygghetskameror är två exempel på hur kommunen bistår och stöttar polisen. Kommunen ska också bli bättre i arbetet med att bekämpa möjligheten att tjäna pengar på kriminalitet. Svartkontrakt, fusk och målvaktsbilar är exempel på kriminalitet som kommunen kan bekämpa och som göder annan kriminalitet. Vårt arbete i skolan, med ungdomsjouren och andra förebyggande insatser är också oerhört viktigt, inte minst för att förhindra nyrekrytering till gäng och kriminalitet.
10.29
Jag bestämde mig för att flytta tillbaka till Uppsala i vår (2019) efter tre år i annan stad. Men nu har jag ångrat mig. Vad är det jag flyttar tillbaka till? Är ni medvetna om att folk drar sig för att komma tillbaka till sitt Uppsala och att väldigt många faktiskt flyttar därifrån pga oroligheterna?
Det beklagar jag och jag hoppas att du trots att väljer att bo kvar i Uppsala. Det är en väldigt bra kommun där väldigt mycket går bra. Jag är medveten om att skjutningar och kriminalitet skrämmer. Mitt budskap och det jag och kommunen tillsammans med polis och andra fokuserar på är att bryta den här utvecklingen. Och det kommer vi att lyckas med. 
11.20
Känns inte som ni har satsat i Gränby.
Kanske dags ?
Jodå det har vi och mycket arbete pågår. Men vi behöver göra mer.
11.20
Finns det planer på att ta hjälp av militären för att säkra gatorna?
Nej! Det finns det inget behov av och det vore fel åtgärd. Det är fler poliser vi behöver och justeringar i lagstiftning, tullens verksamhet med mera så att vi får stopp på införsel och hantering av illegala vapen.
11.20
Hur tänker ni politiker göra för att rensa samhället från illegala vapen?
Vi kommer att fördjupa det redan goda samarbetet med polisen och andra myndigheter för att komma åt kriminaliteten och möjligheterna att tjäna pengar på brott dvs bekämpa de kriminellas ekonomi. För att komma tillrätta med vapenbrotten behöver vi lagstiftning, effektivare tullverksamhet och fler poliser. Där kommer åtgärder.
11.20
Varför tar det så orimligt lång tid att få upp övervakningskameror? Moderaterna har kritiserat er för just detta. Det hade kunnat gå mycket fortare.
Såväl kommunen som polisen och berörda fastighetsägare är överens om behovet och nyttan av övervakningskameror. Att det har tagit tid att få upp dem är väldigt frustrerande men ligger tyvärr utanför det vi kan bestämma som kommun. Det handlar om tillstånd vilket det är kö till att få. Vi ligger naturligtsvis på i frågan. Här finns inga politiska åsiktsskillnader. 
12.26
Tack för stort engagemang, men försök att vara korta och koncisa när ni ställer frågor. Då blir det enklare att svara, tack.
12.28
Hej!
Jag arbetade 1988 - 1998 som socialsekreterare i Uppsala Kommun. Redan då var det stora bekymmer och dessa har sedan dess eskalerat. Hur kommer det sig att Ni som ansvarig politiker har misslyckats så kapitalt? Socialtjänst och styrande politiker måste agera mer kraftfullt och aktivt i direkt anslutning till problem och dess uppkomst. Det är inte min bild att så sker. I övrigt flyttar människor jag känner från Uppsala med hänvisning till allt mer dysfunktion i samhället och inne i Uppsala. Vad gör Ni idag?
12.32
På vilka grunder ska vi väljare nu kunna lita på att ni kommer med konkreta åtgärder i närtid, när sådana sedan tidigare inte blivit av?
Vi har vidtagit många åtgärder och de genomförs. Men vi behöver göra mer. Jag tänker se till att mer görs. 
12.32
Hur ser du på kritiken i den debattartikel som publicerades i dagens UNT, där författarna menar att ”omflyttningen ökat, samtidigt som området utarmats på viktiga värden så som till exempel boendekvalitet, inflytande, trygga sociala nätverk och en levande historia.”
Den kritiken får vi ta till oss. Alla goda råd och all kunskap ska vi använda. Vi kan och kommer att bryta utvecklingen med skjutningar och organiserad kriminell verksamhet. Vi ska göra det tillsammans med polis, andra myndigheter och med civilsamhället.
12.33
Skjutningarna är helt oacceptabla. Uppsala upplevs nu som en betydligt otryggare stad än tidigare och dess rykte kan ha skadats för ett decennium. Har ni planer på att höja polisnärvaron i utsatta områden och/eller intensifiera permanenta spaningsåtgärder? Jag tror Uppsala-borna i detta läge inte skulle ha något emot om spontana vägkontroller testas, exempelvis in och ut ur Uppsala, för att komma till rätta med innehavet av olagliga vapen. Denna situation är HELT ohållbar och kräver drastiska åtgärder NU. Vad har ni för akuta åtgärder inplanerade?
Ja och det tror jag alla tycker. Jag också. Vi behöver fler poliser. Ingen tvekan om det. Och fler poliser utbildas nu. De blir fler i Uppsala redan i år. Men i väntan på att polisen får fler kollegor kan kommunen hjälpa till. Våra kommunala ordningsvakter och trygghetskameror är viktiga exempel på saker vi gör och är beredda att göra mer av.
12.34
Tycker du verkligen att Uppsala är en lämplig uppväxtplats för barn? Staden har blivit allt sämre de 4 sista åren.
Vi har ett allvarligt läge och som kommunalråd tar jag det på största allvar. Men ja Uppsala är en väldigt bra plats för såväl barn som vuxna. Vi, alla vi laglydiga och hederliga Uppsalabor, är en överväldigande majoritet och det är vi, inte de kriminella som kommer gå segrande ur detta.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet