Att ha utsatts för våld är starkt kopplat till psykisk ohälsa hos unga kvinnor, visar en undersökning. Foto: TT

Unga kvinnor ofta utsatta för våld

Publicerad

Det är vanligt att unga kvinnor har utsatts för någon typ av våld, och det finns också en stark koppling till psykisk ohälsa bland dem som har utsatts. Det visar en avhandling vid Uppsala universitet.

Studien som avhandlingen bygger på har gjorts vid ungdomsmottagningarna i Västernorrland, och total 1.051 kvinnor mellan 15 och 22 år har deltagit i den.

– Våldsutsatthet är väldigt vanligt bland ungdomar och ofta utsätts man av andra ungdomar. Man berättar väldigt sällan om det för dem man möter inom sjukvården eller för andra vuxna. Om man berättar om det så berättar man för andra ungdomar, så det här är något som är dolt för vuxenvärlden, säger doktorand Anna Palm som också är överläkare vid kvinnokliniken samt ungdomsmottagningen i Sundsvall.

Mer än hälften utsatta

56 procent av de unga kvinnorna som deltog i studien uppgav att de någon gång varit med om psykiskt, fysiskt eller sexualiserat våld, eller att de

Anna Palm, doktorand och överläkare. Foto: Privat

upplevt våld inom familjen. Och 10 procent uppgav att de utsatts för våldtäkt eller våldtäktsförsök.

– Mer än hälften av dem som har utsatts för våld har dessutom utsatts för flera olika typer av våld, och de mår mycket sämre en de som inte har  utsatts för våld, som tvärtom uppskattar sin hälsa som väldigt bra, säger Anna Palm.

Det handlar bland annat om posttraumatiska stressymtom, självmordstankar och självskadebeteende, eller symtom som magont, huvudvärk eller sömnsvårigheter.

Viktigt att fråga

– Generellt inom sjukvården tycker vi att det är viktigt att fråga om sådant som kan påverka hälsan, som alkoholvanor, rökning eller matvanor. Men vi borde fråga om våldsutsatthet eftersom det kan påverka hälsan, och jag skulle vilja att man rutinmässigt frågar ungdomar om det här när de kommer i kontakt med sjukvården. Både för att de ska hamna rätt när de inte mår bra och för att de ska kunna erbjudas stöd.

För en del av de unga kvinnor som deltog i studien blev det tydligt att de utsatts för våld när de fick frågan.

– Det var först då som de kopplade ihop att de mått dåligt med att de genomgått exempelvis upprepat ”tjatsex” i relationer, det var då de förstod att det faktiskt räknas som en form av våld.

Icke hetero oftare utsatt

Unga kvinnor som inte benämnde sig själva som hetero, utan som homo, bi eller osäker kring sin sexuella identitet, hade dubbelt så ofta varit utsatta för våld som heterosexuella kvinnor, och hade även sämre hälsa.

Studien gjordes under 2012 och 2013 och enligt Anna Palm var det inte möjligt att få ett tillräckligt stort underlag för att kunna dra slutsatser kring unga män. Hon konstaterar dock att gymnasiestudier visar att även män är våldsutsatta, och hoppas att man i nästa steg ska kunna nå även dem för att genomföra en liknande studie.

Den 12 januari läggs doktorsavhandlingen fram vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.