Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Margareta Aveskog och Yvonne Ludvigsson bor i närheten av den planerade snödeponin. Nu vill de sätta stopp för snöförvaret. Foto: Amanda AlvarssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stenhagenbor rasar mot snödepå

Publicerad

Boende i Stenhagen reagerar nu på kommunens planer att anlägga en snödeponi i området. Det finns en oro för negativ miljöpåverkan, ökad trafik och mer buller.

Boende i området reagerar starkt på planerna att lägga stora mängder förorenad snö i anslutning till bebyggelse. Naturvårdsverket klassar den här typen av snö som avfall eftersom snö från gator kan innehålla miljöfarliga ämnen.

– Det här är snö som funnits på Uppsalas gator  antagligen mycket tungmetaller och eventuellt pfas, säger Yvonne Ludvigsson som bor i området.

Oro för ökad trafik

Flera stenhagenbor oroas även för ökad trafik. För att komma till platsen för deponin behöver den tunga trafiken ledas genom Stenhagen centrum, och förbi skolor. Det här innebär en ökad olycksrisk, menar de boende.

– Som boende här så tycker jag det verkar dumt att dra in tung lastbilstrafik i ett bostadsområde, säger Yvonne Ludvigsson. 

Ytterligare en farhåga är själva arbetet på platsen. Schaktningsarbetet kan resultera i mer buller.

Kommunen å sin sida beskriver verksamheten som icke miljöfarlig.

Klippet: Så reagerar kommunen på kritiken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.