– Jag trodde inte att någon skulle köpa Lovikavantar mitt i sommaren, så det blev mycket större än vad jag förväntade mig, säger 15-åriga Inna Sundén. Foto: SVT

Inna, 15, stickar vantar för ovanliga sjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Inna Sundén från Runhällen lider av den ovanliga men ofarliga sjukdomen Alopecia som ger fläckvis håravfall. För att hjälpa personer med samma sjukdom stickar hon Lovikkavantar och säljer – mitt i sommaren.

– Jag trodde inte att någon skulle köpa Lovikkavantar mitt i sommaren, så det blev mycket större än vad jag förväntade mig, säger 15-åriga Inna Sundén.

Inna Sundén bor i Runhällen utanför Heby. Hon ägnar sitt sommarlov åt välgörenhet, genom att sticka och sälja Lovikkavantar på beställning.

Tappar hår från huvudet

Sedan födseln lider hon av den autoimmuna sjukdomen Alopecia, en åkomma som innebär att man tappar hår fläckvis från kroppen, i Innas fall från huvudet. Det här gör att många frågar om hon lider av cancer, berättar hon.

– Vänner som jag känt jättelänge kommer nu och frågar: ”Inna, har du haft cancer? Har du ljugit för oss?”.

Sprider kunskap om sjukdomen

Och det är just okunskapen som Inna Sundén upplever kring Alopecia, i kombination med hennes intresse för handarbete, som har lett till den lite udda sommarsysslan.

– Det har varit en av de stora anledningarna. Genom att göra Lovikkavantar kan jag sprida kunskap om vad Alopecia är, säger hon.

Om Alopeci

Visa

Alopeci är en autoimmun sjukdom och kännetecknas av olika grader av håravfall. Kroppens immunsystem blir för starkt och slår ut aktiviteten i hårsäckarna så att håret faller av.

Idag är man inte helt säker på hur sjukdomen uppstår. Forskning pågår för att bli klar över orsaken och därmed kunna testa fram en bra behandling. Oftast börjar det utan förvarning, med en fläck av en femkronas storlek i hårbotten eller i skägget. För många växer fläcken igen, medan för andra kan den utvidgas till större fläckar och helt håravfall.

Alopeci är trots allt godartad åkomma ur medicinsk synpunkt. Det går bra att leva med sjukdomen och delta i livet fullt ut.

Källa: Alopeciförbundet Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer