Tågtrafiken mellan Uppsala och Knivsta igång igen

Uppdaterad
Publicerad

Ett spårfel upptäcktes tidigt på måndagsmorgonen och tågen stoppades helt mellan Uppsala och Knivsta. Trafikverket uppger att trafiken kom igång igen strax efter klockan 15 på tisdagen – över ett dygn efter att felet upptäcktes.

Enligt Trafikverket berodde problemen, som började på måndagsmorgonen, på att man upptäckt sprickor i en växel på spåret söder om Uppsala. Pendeltåg från Stockholm fick vända i Knivsta och sista sträckan ersattes med buss.

Prognosen sa tidigare att felet skulle vara åtgärdat till kl 11 på tisdagen men sköts upp. Strax efter klockan 15 på tisdagseftermiddagen uppger Trafikverket att tågtrafiken mellan Uppsala och Knivsta kommit igång igen.

– Att det försenades från början berodde på att man hade fått fel delar, sedan vet jag inte vad som hände efter det, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Under tisdagsförmiddagen upptäcktes ett annat spårfel söder om Arlanda som förväntas vara lagat till onsdag morgon.

– Spårfelet vid Arlanda gör att det blir viss reducerad trafik under rusningstiden. Enstaka tåg är inställda för att glesa ut trafiken, säger Katarina Wolfram, presskommunikatör på Trafikverket.

Från klockan 19 på måndagskvällen stoppades tågtrafiken helt för att laga spårfelet. Bussar ersatte då delvis tågen mellan Uppsala och Knivsta.

”Fantastiskt tråkigt för pendlarna”

SJ öppnade under måndagen sin störningsbokning vilket betyder att man kan boka av eller boka om sin resa själv på hemsidan.

– Det är fantastiskt tråkigt för pendlarna som litar på att man ska kunna ta sig till jobb och skola med våra tåg. Men vi jobbar för att lösa att det blir så bra som möjligt, säger Lina Edström på SJ:s pressjour.

Kompenseras de på nåt sätt?

– Ja, det är våra vanliga restidsregler som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.