Foto: Tullverket

Knarkcentral avslöjad i skärgårdsidyllen

Uppdaterad
Publicerad

Ett par på Gräsö i Östhammars kommun åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling efter att stora mängder knark hittats i deras hem. Paret misstänks ha tagit emot stora mängder narkotika från utlandet och sålt preparaten via Darknet och sociala medier.

Det var efter en tids spaningsarbete som Tullverket kunde slå till mot adressen i maj förra året. Vid husrannsakan påträffades en revolver och stora mängder narkotika – bland annat 2,2 kilo heroin, 2,9 kilo kokain, 3,5 kilo ecstasy och ett kilo metamfetamin. I bostaden fanns också vadderade kuvert, vacuummaskiner och vågar som tros ha använts för smugglingen.

”Ovanligt med skärgårdsidyll”

Enligt Kristian Johansson, tillförordnad enhetschef på tullkriminalen, fick man tips i slutet av april som ledde till den relativt korta spaningsinsatsen.

– Ganska så fort bekräftades alla uppgifter. Det här är lite ovanligt för vår del, att det är en skärgårdsidyll. Det är kanske inte alltid man hamnar på de platserna. Vad jag känner till så hade vi inte dem på vår radar sedan tidigare.

I parets bostad hittades stora mängder narkotika av olika slag. Foto: Tullverket

Under spaningsarbetet sågs paret åka runt till olika brevlådor i Östhammars kommun och skicka ett stort antal vadderade kuvert till köpare över hela Sverige. Totalt beslagtogs 180 brev. Narkotikan tros ha smugglats till Sverige från Nederländerna dold i leksaksförpackningar.

– Det här är mycket narkotika och det är väldigt hög halt, otroligt potent kokain. Man tror att värdet på det som sålts hamnar mellan 3-3,5 miljoner kronor, säger Kristian Johansson.

Minderåriga kunder

Paret åtalas nu misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott samt vapenbrott. De ska även ha tagit hjälp av en målvakt, som greps i september för synnerligen grov narkotikasmuggling.

– Man har sålt narkotika till kunder i hela landet, och även kunder som är minderåriga. Så det är alltid bra om vi kan stoppa en sådan här verksamhet som är väldigt destruktiv.

I klippet ser du när en av de misstänkta postar kuvert med knark till kunder i hela Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.