Fyra nämnders väntade underskott på sammanlagt 116 miljoner för 2019 är ett hett diskussionsämne för kommunfullmäktige.

Stora sparkrav på de sociala nämnderna i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Flera nämnder i Uppsala beräknas gå med ett underskott på totalt 116 miljoner under 2019. Kommunstyrelsen kräver åtgärder för att komma tillrätta med minussiffrorna, men det tycker Vänsterpartiet är orimligt.

När Uppsala kommunfullmäktige samlas under onsdagen är de stora underskotten i vissa nämnder ett hett debattämne. Totalt rör det sig om ett under skott på 116 miljoner kronor och värst drabbad är omsorgsnämnden.

– Det går inte att spara på lagstadgad verksamhet, som det huvudsakligen är i de sociala nämnderna, menar oppositionsrådet Tobias Smedberg (V).

Men det menar kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) är fel väg att gå.

– Det är som att kissa med byxorna på – det kanske löser problemet kortsiktigt, men inte på lång sikt, säger han.

Samtidigt beräknas kommunen i stort gå med uppemot 270 miljoner plus, men det menar kommunstyrelsen är nödvändigt för att kunna uppfylla resultatmålet – det vill säga pengar som en kommun bör ha för större investeringar och oväntade utgifter.

Hör mer om besparingarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.