Bussarna försvann i måndags – men fortfarande under tisdagen kom avstängningen som en överraskning för en del resenärer. Foto: SVT

Stora torget avstängt för busstrafik – hållplatserna ska bort

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i måndags har Stora torget i Uppsala varit avstängt för busstrafik. På sikt vill Uppsala kommun ha ett torg där Uppsalabor – inte bussar – samlas.

Paradgatan kallas Uppsala stora projekt som går ut på att rusta upp Vaksalagatan. I måndags startade etapp 3 som även innebär att Stora torget är avstängt för busstrafik fram till november.

När arbetena är avklarade innebär det att bussarna kan passera Stora torget igen – men inte att hållplatserna kommer tillbaka. För kommunen har

Här kommer ingen buss fram – Vaksalagatan vid Stora torget på tisdagmorgonen. Foto: SVT

en annan vision för det centrala torget.

– Nu ska vi göra Uppsalas verkliga hjärta till en trevligare plats för dem som vill hänga, leka eller njuta av planteringar eller annat, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i Gatu- och samhällsmiljönämnden.

Vilsen resenär

Från och med i måndags har bussarna på linjerna 2, 7 och 11 fått nya sträckningar och hållplatser. Uppsalabon Dyiar Hafzullah var en av dem som förgäves letade efter sin buss på Stora torget på tisdagsmorgonen.

I klippet ser du hur det gick för honom, och mer om vad som händer vid Stora torget.

Inga bussar på Stora torget

Linjer som berörs är 2, 7 och 11 (linje 6 återgår samtidigt till ordinarie körväg).

1 mars 2021 påbörjas gatuarbetet av Paradgatan etapp 3, vilket innebär Vaksalagatans sträckning från Stora torget till Kungsgatan.

Samtidigt flyttas hållplatserna på Stora torget till tillfälliga hållplatslägen på Vaksalagatan.

Det här gäller från måndag 1 mars och förväntas pågå till och med hösten 2021.

Bussarna som i vanliga fall passerar Stora torget, leds om via S:t Olofsgatan och Akademiska sjukhuset.

Mer om hur din linje körs från 1 mars hittar du på UL.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.