• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För att större fartyg ska kunna ta sig in till Hargs Hamn ska farleden in till hamnen muddras. Foto: Hargs Hamn/SVT

Större fartyg ska få plats i Hargs Hamn

Uppdaterad
Publicerad

I Hargs Hamn ska man muddra farleden in till hamnen, vilket betyder att man ska gräva upp botten och göra den djupare. Det gör man för att större fartyg ska kunna ta sig in till hamnen.

– För att hänga med i utvecklingen bör man kunna ta emot större fartyg. Vilket vi nu kan göra och då tillgodose befintliga kunder, men även möta marknadens förväntningar, säger Peeter Nömm, vd för Hargs Hamn.

Detta leder till att lastkapaciteten på fartygen kan dubblas från dagens 20 000 ton till 40 000 ton. Det är Sjöfartverket som utför själva muddringen och om vädret tillåter beräknas det vara klart till årsskiftet.

– Syftet är att öka säkerheten och att avlasta vägnätet runt om i Sverige. Genom att flytta över transporterna till sjövägen, som är både miljövänligare och säkrare, säger Max Bjurström, projektledare för Sjöfartsverket.

Utöver detta kommer man även bygga en till kaj, sätta ut nya skyltar och tio stycken fyrar längs farleden.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer