Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Antikroppstest på vårdcentraler i Region Uppsala Foto: SVT Uppsala

Stort intresse för antikroppstester inom Region Uppsala

Uppdaterad
Publicerad
När Region Uppsala öppnade dörren för allmänheten att testa sig för antikroppar mot covid-19 i veckan var trycket högt, och de 500 provtillfällen blev snabbt uppbokade.

Antikroppstesterna erbjuds på flera av Region Uppsalas vårdcentraler, men även på en del privata vårdcentraler finns möjlighet att testa sig. Svartbäckens vårdcentral är en av flera vårdcentraler i Uppsala som erbjuder antikroppstest.

– Tiderna som vi släppte för en vecka framåt tog slut på 20 minuter, säger Ulrika Adolfsson, tf verksamhetschef på Svartbäckens vårdcentral.

Under onsdagsmorgonen släpptes 500 provtider och samma dag utfördes 265 antikroppstester. Region Uppsalas plan är att anpassa kapaciteten efter efterfrågan.

– Vi håller på att öka upp kapaciteten för allmänheten att boka in sig själva, genom att fler vårdcentraler ansluter sig till möjligheten att erbjuda antikroppstest. Vi kommer också bland annat att erbjuda våra patienter att bli testade i samband med övrig provtagning, säger Anne Johansson, provtagningschef inom Nära vård och hälsa.

Söker personal till provtagning

Region Uppsala annonserar också efter fler undersköterskor som ska rekryteras för att arbeta specifikt med provtagning.

Kommer ordinarie vård inom Primärvården att påverkas av att man arbetar med antikroppstester?

– Nej, tanken är att vi ska erbjuda provtagning där vi ser att vi har möjlighet, och att vi ska rekrytera personal så att vi kan undvika undanträngningseffekter, säger Anne Johansson.

I klippet ovan kan du höra personalen på Svartbäckens vårdcentral berätta om hur det gick första dagen och få mer information om antikroppstestet.

Antikroppstester

Visa

Barn under 16 år kan inte boka in sig för Region Uppsalas antikroppstester.

Testet kostar 200 kronor.

Provsvar kommer inom en vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet