Beridna högvakten drog mycket folk i Uppsala i helgen. Men ingen rusning att bli medlem i föreningen bakom. Foto: SVT

Stort intresse för hästparaden – men svårt att locka medlemmar

Uppdaterad
Publicerad

Många Uppsalabor trängdes längs med paradvägen för att följa den beridna högvakten i helgen. Det mesta gick som planerat, med fint väder och mycket folk. Men någon jätteström av nya medlemmar har inte synts till.

Föreningen för den beridna högvakten var i söndags och visade upp sig i Uppsala. Eftersom verksamheten drivs runt av medlemsavgifter och sponsorer stod medlemsvärvning på programmet under besöket.

– Den slutgiltiga sammanräkningen är inte gjord, men en och annan medlem från Uppsala har anslutit, säger Hans Eriksson, biträdande generalsekreterare för föreningen för den beridna högakten.

De närmaste veckorna räknar han med cirka 200 nya medlemmar.

Med tanke på att det var tjockt med folk från Svandammen och upp till Carolinabacken och uppskattningsvis 3 000-4 000 personer i Botaniska trädgården, så låter det inte jättemycket?

– Nej, det är klart att vi hade hoppats på fler. Men det är här det brukar ligga. Ingen överraskning och ingen katastrof.

Föreningen har i dag drygt 20 000 medlemmar.

Vill att hästarna och musiken återkommer

Föreningen har redan fått frågan om den inte kan komma tillbaka till Uppsala nästa år.

– Men det gör vi garanterat inte. Vi vill sprida framträdandena i landet, och Uppsala ligger ju nära Stockholm också.

Innan besöket i helgen var det 10 år sedan ni var i Uppsala – dröjer det tio år till nu?

– Nej, så länge hoppas jag inte att det dröjer. Samarbetet med polisen, Botaniska trädgården och landshövdingen har fungerat mycket bra.

Polisen har inte fått in rapporter om några större störningar, men enligt yttre befälet som jobbade på söndagen var trafikläget stundtals ansträngt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.