Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meteorsvärmen Perseiderna går att skåda i augusti – om sikten är tillräckligt bra. Foto: EVN

Stort stjärnfall ikväll – då har du bäst chans att se något

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till lördag kommer det stora meteorregnet Perseiderna lysa upp himlavalvet. Men den som är kvällstrött behöver inte stanna uppe länge. Redan vid klockan 22 ikväll väntas de första tydliga stjärnfallen.

– De här stjärnfallen utmärker sig med att vara väldigt ljusstarka och långa, säger Eric Stempels, astronom vid Uppsala univsersitet.

Meteorskuren Perseiderna, som är det tydligaste av de årliga stjärnfallen, brukar komma runt den 13:e augusti. Fenomenet kan ses över hela jorden, men bäst sikt har vi här i Västeuropa.

Vid klockan 03 i natt kommer meteorregnen att synas som bäst, enligt Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet. Han tror att det klara, soliga vädret gör att sikten kommer bli god fram tills det börjar ljusna igen kring 04:30.

– Enda nackdelen i år är att det är fullmåne, det kommer kanske störa lite, säger han.

Ingen specialutrustning behövs

Och den som är nyfiken behöver ingen specialutrustning.

– Man behöver inte mer än att sätta sig i en solstol och titta uppåt. Jag ska själv vara uppe och kolla hela natten, det är för varmt och trevligt för att gå och lägga sig, säger han.

Fenomenet inträffar mellan 80 och 100 kilometer upp i atmosfären när små, små, grus brinner upp då de faller genom atmosfären mot jorden. Att det inträffar just nu beror på att jorden rör sig genom ett område i vårt solsystem där det finns grus efter en gammal komet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.