Foto: TT/SVT

Stort utbrott av nya mutationer bland Uppsalas studenter

Uppdaterad
Publicerad

Åtta studenter har fastnat i ”mutationscreening” som visar att de förmodligen smittats av den brasilianska eller den sydafrikanska varianten. Utöver dessa misstänker Region Uppsala att det kan röra sig om ytterligare ett 20-tal fall.

– Det är ett stort utbrott bland Uppsalas studenter som bekymrar oss mest, säger Mats Martinell, ansvarig för regionens provtagning.

Smittspårare har arbetat för att gå till botten med klusterutbrottet och har kunnat härleda det till mitten av februri.

– Det är universitetsstudenter med lindriga symptom som har pluggat tillsammans och tyvärr har en del studentfester orsakat en stor smittspridning, säger Mats Martinell.

Coronaviruset i Uppsala

Ett 20-tal personer – som varit i kontakt med de åtta som med stor sannolikhet bär på en av mutationerna – har också insjuknat i covid-19. Huruvida de bär på den sydafrikanska eller brasilianska varianten är inte klarlagt ännu.

– Proverna ska analyseras klart. Om de har de här mutationerna är det väldigt oroväckande, men vi hoppas att det är uppblandat med ”vanlig covid-19”, säger Martinell.

Många platser

Man har kunnat se smittspridning på en rad platser kopplade till Uppsala universitet, däribland Ekonomikum, Engelska parken, juridiska biblioteket och Blåsenhus.

– Just nu ligger Studentstaden och Rackarberget topp tio i länet vad gäller flest positiva per invånare, säger Mats Martinell.

Det här är första gången som Region Uppsala ser klusterutbrott av de nya, mer smittsamma, varianterna.

– Vårt budskap är att man ska plugga ensam och inte sitta på bibliotek närmsta tiden. Var försiktiga och ha framförallt inga tentafester.

”Varit fantastiska”

Han vill dock inte vara för hård mot studenterna som nu insjuknat.

– Alla vi har pratat med har varit fantastiska med att hjälpa till med smittspårningen. Det är därför vi vi nu kunnat nysta upp det här utbrottet och förhoppningsvis kan se till att spridingen inte når utanför den här gruppen, säger Mats Martinell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet