Tankbilen läckte diesel och hela vägen fick brytas upp och saneras. Foto: Utryckning Uppsala

Sträckte sig efter Ipad under färd – åtalas för brott

Publicerad

En tankbil full med diesel välte vid Bärbyleden i oktober. Nu misstänks chauffören för brott eftersom han ska ha sträckt sig efter sin Ipad under färd.

Olyckan inträffade på eftermiddagen den 23 oktober vid av- och påfarten till Bärbyleden från Tycho Hedéns väg i Uppsala. Vägen fick saneras och eftersom vägbanan fick brytas upp tog det över en vecka innan den kunde öppnas igen.

Chauffören åtalas nu för vårdslöshet i trafik. Han uppger i förhör att han hade en Ipad i bilen och att han ur den fick sina köruppdrag. Ipaden ramlade ned på golvet och chauffören blev rädd att den kilat in sig under bromspedalen. Han sträckte sig ned för att lyfta upp Ipaden och då gick tankbilen av vägen.

Nekar till brott

Chauffören förnekar brott och tycker inte att han varit mindre försiktig än nödvändigt. Han tycker heller inte att han hållit för hög fart. Men enligt åtalet ska han ”i väsentlig mån brustit i omsorg och varsamhet” genom att han dels svängt skarpt i hög hastighet, och dels sträckt sig ned under färd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer