Studenten skrev i en gruppchatt att han skulle gasa ihjäl sina kurskamrater. Foto: SVT

Student döms – dödshotade sina kurskamrater

Publicerad

I en gruppchatt hotade en student vid Uppsala universitet att gasa ihjäl sina studiekamrater, och att såga av deras armar och ben. Uppsala tingsrätt dömer honom till rättspsykiatrisk vård för bland annat olaga hot.

Flera av studentens kurskamrater har vittnat om hur han i en gruppchatt bland annat hotat att gasa ihjäl dem och att såga av deras armar och ben.

Studenten nekar till brott och menar att det varit uppenbart att han skämtat. Men tingsrätten anser att han trots tillsägelser om att sluta fortsatt att hota sina studiekamrater, och att det var uppenbart att hoten mot dem inte uppfattades som skämt.

Slog polis i huvudet

Han döms därför för olaga hot. Studenten döms även för våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Han ska dessutom betala nära 8 000 kronor i skadestånd till en polis som han slagit i huvudet.

Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande har studenten begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykiatrisk störning, och tingsrätten dömer honom till rättspsykiatrisk vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer