Foto: Christine Olsson/TT

Så ska sjukfrånvaron minska vid endometrios

Uppdaterad
Publicerad
Många kvinnor som lider av endometrios är sjukskrivna under långa perioder. Genom en studie på Akademiska sjukhuset hoppas man kunna minska tiden för sjukfrånvaro.

En ny studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala inriktar sig på att korta tiden för sjukskrivning för kvinnor som lider av endometrios. Det är en sjukdom som innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern, vilket ofta leder till kraftig och långvarig smärta. Ungefär var tionde kvinna drabbas av endometrios och många av dem blir sjukskrivna under långa perioder.

I studien vill man testa mer aktiva insatser inom rehabiliteringen med förhoppningen att fler ska komma tillbaka i arbete.

– Dagens rehabiliteringsstöd räcker inte för en stor grupp kvinnor med endometrios. Vi ser att många faller tillbaka i sjukskrivning. Vår förhoppning är att läkemedelsbehandling i kombination med en mer långsiktig, arbetsinriktad rehabilitering ska minska sjukskrivningarna och bidra till att kvinnorna mår bättre, säger Matts Olovsson som är överläkare och forskare på kvinnokliniken i ett pressmeddelande.

Hoppas behålla arbetsförmågan

För många av de kvinnor som drabbas av långvarig smärta ger inte tens (elektrisk smärtbehandling), massage och receptfria läkemedel tillräcklig lindring. Men receptbelagda mediciner som exempelvis morfin, kan skapa ett beroende. Matts Olovsson menar att det behövs mer kunskap om hur dessa kvinnor ska komma tillbaka i arbete.

– Opioidbehandlingen pågår ofta under långa perioder vilket har visat sig vara förknippat med låg arbetsåtergång och svårigheter att bibehålla arbetsförmåga. Samtidigt vet vi att arbete kan vara en skyddande faktor för beroendeutveckling. Med ett mer kvalificerat stöd under längre tid hyser vi förhoppning om att fler kvinnor ska kunna ha kvar eller återfå arbetsförmågan, säger Matts Olovsson.

Fakta endometrios

Visa

Endometrios innebär att livmoderslemhinnevävnad växer utanför livmoderhålan. Detta kan bland annat orsaka inflammation, smärta, svullnad och ärrbildning och organdestruktion. Endometrios ökar även risken för äggstockscancer och infertilitet.

Endometrios är en ärftlig sjukdom. Symptomen kommer ofta i tonåren. Den medicinska behandlingen består dels av smärtstillande mediciner och dels av hormonmediciner. Ibland krävs det kirurgi för att ta bort endometrioshärdarna och för att åtgärda tex förträngning av tarm och urinledare.

Sök hjälp om du har:

  • Så svår smärta vid mens att värktabletter inte hjälper

  • Återkommande frånvaro från skola och arbete på grund av menssmärta

  • Kronisk buksmärta

  • Djup smärta vid samlag

  • Smärta när du bajsar

  • Urinvägsrelaterade besvär, måste kissa ofta, smärtor eller obehag från urinblåsa eller urinrör

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer