Dannemora gruva (arkivbild) Visa alla (2)
Visa alla (2)

Superentreprenören vill ta över gruvan

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenören Per Berglund, 41, har jobbat som militär, startat flera finansbolag – och introducerat bearnaise i Argentina.
Nu vill han köpa Dannemora gruva och starta gruvdriften igen.
Prislappen? 7,9 miljoner kronor.
– Den köpeskillning vi går in med får vi väldigt mycket för. Det är samma kostnad som för en lägenhet på Odenplan i Stockholm.

Konkursförvaltaren Christian Bergqvist på advokatbyrån Wistrand har hittat en köpare till Dannemora Förvaltnings AB.

Köparen är en finansman från Stockholm, 41-åringen Per Berglund.

– Det dök upp en möjlighet och jag ser det som ett gynnsamt läge. Sen finns det andra möjligheter än bara gruvdrift i och med järnvägen som går ända ned till hamnen. sammantaget är det en bra affärsmöjlighet, säger Per Berglund till SVT Nyheter Uppsala.

Prislappen: 7,9 miljoner

Än återstår det dock några steg innan affären är i hamn. Först måste Östhammars kommun säga ja. Anledningen är att man sitter på pantbrev i konkursboet, och att konkursboet har skulder på 13 miljoner till kommunen. Skulder som kommunen skrev ned med tio miljoner 2015.

Prislappen för det konkursade bolaget är 7,9 miljoner kronor.

I ett första läge har Kommunstyrelsen arbetsutskott sagt ja till köpet, och skickat ärendet vidare till kommunstyrelsen (KS) som sammanträder den 31 maj. Om även KS förordar köpet så kommer frågan slutligen avgöras i kommunfullmäktige senare i sommar.

– Jag för en dialog med kommunen och förbereder mig så gott jag kan. Jag tror att det slutgiltiga beskedet kommer i början på juli, säger Per Berglund.

Vill bedriva gruvdrift

I en presentation av sig själv och sina planer som Per Berglund har överlämnat till kommunen skriver den tilltänkte köparen att han avser att bedriva gruvdrift i Dannemora igen.

Först och främst vill den nya ägaren ta hand om den redan brutna malmen på 5,5 miljoner ton, men på sikt vill Per Berglund få igång driften igen, och det med lokala entreprenörer.

– Ja, jag har en långsiktig ambition att bedriva gruvdrift, punkt.

Men Per Berglund ser också andra möjligheter med förvärvet. Och infrastrukturen med järnvägen lockar.

– Jag tittar även på möjligheter för andra verksamheter. Det skulle kunna vara allt från förvaringsplats, logistikcentral och pellets. Vi har 41 kilometer järnväg ner till hamnen.

Bättre förutsättningar

Att inte ha skuldbördan som den gamla ägaren hade är en del i varför Per berglund tror att hans satsning på Dannemora kommer att lyckas bättre än tidigare satsningar.

– Jag har ett bättre utgångsläge. Den förra ägaren satt på lån på nästan en miljard samtidigt som järnmalmspriset slog rakt i botten, så det är rätt stor skillnad. Det har gått dåligt länge, men som sagt, ingen har gått in med lika bra förutsättningar som jag skulle göra, säger Per Berglund.

Enligt presentationen så har man också varit i kontakt med förre vd:n Ralf Nordén och diskuterat ett samarbetsavtal inför framtiden för att dra nytta av Nordéns kunskaper som en senior advicer.

– Jag har fört en dialog med Ralf Nordén om han skulle vilja vara med som rådgivare. Det finns malm för tio år och jag har samlad erfarenhet från personer som tidigare har varit verksam vid gruvan. Jag har en laguppställning som jag kommer att presentera senare.

Per Berglund beskriver i presentationen att man planerar att sakta bygga upp verksamheten om köpet går igenom, att investeringarna under 2016 kommer att vara blygsamma – även om det kommer att handla om miljonbelopp.

Skiftande bakgrund

Per Berglunds bakgrund är rätt skiftande enligt cv:et.

Men någon erfarenhet av gruvdrift har han inte sedan tidigare.

– Nej, det har jag inte. Men jag hade ingen erfarenhet när jag tog mig an att starta en bank, eller när jag startade vinbolag, eller när jag var i Afrika och startade telecomverksamhet eller när jag var i sydamerika och startade livsmedelsverksamhet med bearnaisesås. Jag har aldrig haft tidigare erfarenhet utan jag måste omge mig med duktiga människor på plats. Så har jag alltid gjort, och så kommer jag att göra nu också.

De senaste åren har Per Berglund varit med och startat upp ett nytt kreditmarknadsbolag i Stockholm, Nordiska kreditmarknadsaktiebolaget.

”Gett mig fan på att lyckas”

Men nu är det alltså Dannemora och gruvdrift som gäller.

– Jag är 41 år och har två barn. Jag är en entreprenör som gillar att ha nöjda kunder innan jag kollar vad jag tjänar. Då brukar man lyckas. Jag har gett mig fan på att lyckas här, sen om det blir fullskalig gruvdrift eller något annat får vi se.

Per Berglund har ingen koppling till Dannemora, men har planer för bygden om köpet går igenom.

– Jag vill få igång någon kulturbärande verksamhet. Där undersöker jag potentialen att ha hyresfria möjligheter för konstnärer och hantverkare i de Q-märkta byggnaderna som finns. Jag vill ha liv och rörelse, med fik och guidade visningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dannemora gruva

Mer i ämnet
Dannemora gruva (arkivbild)