Ärnas infrastruktur har byggts om de senaste åren, och det är det som nu gjort det möjligt för superplanet att landa utanför Uppsala. Foto: SVT/Kid Svedberg

Superplan har landat på Ärna

Uppdaterad
Publicerad
Efter åratal av ombyggnationer kunde jungfrulandningen äntligen genomföras på Ärna flygfält. Superplanet C-17 Globemaster, som väger 265 ton, blev det största någonsin att landa på Ärna.

Under den gångna helgen genomförde Försvarsmakten flygvapenövningar på Ärna under fyra dygn, och idag ska man för första gången landa en C-17 Globemaster.

Flygplatsens infrastruktur har byggts om de senaste åren, och det är det som nu gjort det möjligt för superplanet att landa utanför Uppsala.

Läs mer: Flygvapnet varnar för buller

Anledningen till att man investerat i Ärna flygfält är att den strategiskt sett blivit allt viktigare för Försvarsmakten, och en av flygplatsens många uppgifter är att klara av just tyngre militära flygtransporter.

Se mer: Här landar superplanet

Fem gånger så stort

Flygplanet har en maximal startvikt på 265 ton, vilket kan jämföras med ett TP-84 Hercules, som är ett plan som vanligtvis flyger från Ärna, och som väger 70 ton. Globemaster-planet ingår i den europeiska flygflottiljen HAW, som Sverige är delägare i.

Planet landade vid 13:30-tiden på Ärna flygfält utanför Uppsala.  SVT Nyheter Uppsala sände live från landningen, och fick även följa med på en rundvandring inne i det stora transportplanet.

HAW – Heavy Airlift Wing

Visa

Sverige är delägare i de tre flygplan som utgör den europeiska flygflottiljen HAW.

HAW är ett samarbete mellan Sverige, Finland och tio Natoländer.

HAW har sin hemmabas i Pápa i Ungern.

Efter USA har Sverige flest flygtimmar på C-17 Globemaster.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SUPERPLANET PÅ ÄRNA

Mer i ämnet