Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Ågren, biträdande statsveterinär på SVA, undersöker en skabbangripen räv från Örbyhustrakten. Mer om undersökningar av döda djur från trädgårdar i klippet. Foto: SVT

SVA vill få mer kunskap om döda djur i trädgården

Publicerad

En död igelkott, björktrast eller hare. Nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) få ännu bättre koll på avlidna djur från våra trädgårdar.

– Djur kan vara söta, men de kan också bära på sjukdomar som i värsta fall kan spridas till både husdjur och människor. Därför vill vi ha koll, säger Erik Ågren biträdande statsveterinär på SVA.

”Vilthälsa inpå knuten” är namnet på medborgarforskningen, som bygger på att allmänheten via nätet kan rapportera till SVA och i vissa fall även skicka in djuret till myndigheten i Uppsala.

Sjukdomar kan spridas till människan

Syftet med rapporterna är att ta reda på hur djur i människors närmiljö mår. Det kan ha betydelse för en arts fortlevnad, men det kan också handla om att få grepp om så kallade zoonotiska sjukdomar som kan sprida sig till människor, till exempel sorkfeber, duvpest, influensa, dvärgbandmask med mera.

Särskilt eftertraktade är ormar och groddjur, som SVA sällan får in. Men det handlar här, som i resten av fallen, om döda djur. Levande ormar och groddjur är fridlysta.

– Det primära är att fylla i formuläret på vår hemsida. Om vi vill titta närmare på djuret så tar vi kontakt och skickar ut en speciell förpackning som vi har. Man ska inte skicka blodiga djur i A4-kuvert, då blir posthanteringen inte glad på oss, säger Erik Ågren.

På SVA:s hemsida kan du läsa mer om om projektet Vilthälsa inpå knuten och hur man anmäler sig till nätverket.

Klippet: Vi besöker en av obduktionssalarna på SVA och får se och höra mer om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.