Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du varför det är svårt att få jobb som högutbildad flykting. Foto: SVT

Trots hög kompetens – lång process innan flyktingar får jobb

Publicerad

Enligt en ny studie vid Uppsala universitet är det svårt för nyanlända flyktingar att få jobb inom det yrke de tidigare varit verksamma inom, trots att efterfrågan på kompetent personal är hög. 

Forskarna har intervjuat över 100 högutbildade flyktingar.

Ioanna Blasko, doktorand i kulturgeografi, menar att den långa processen för att få arbeta inom samma yrke tar lång tid. Det leder ofta till minskad motivation, men också att karriären går bakåt.

– De känner ofta även press att behöva ta ett annat jobb för att få stanna i Sverige, säger hon.

Brist på information

Studien visar att ett av de största hindren till integration av högkvalificerade flyktingar på arbetsmarknaden är brist på aktuell information om hur de ska gå tillväga för att jobba med det yrke de är utbildade till.

De får ofta inte tillräcklig information om till exempel valideringskrav för att arbeta i Sverige, praktik och kurser i yrkessvenska, menar forskarna. De menar att handläggare och karriärvägledare i högre grad borde ha i uppdrag att hjälpa till med att navigera i arbetsmarknaden.

– Det resulterar i att vissa går utbildningar som de egentligen inte hade behövt.

I videon hör du mer om svårigheterna för högutbildade flyktingar att få jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.