• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Smittan ska nu kartläggas. Foto: TT/Tatyana Deryabina

Svinpest ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Afrikansk svinpest är en smittsam, dödlig sjukdom som drabbar gris och vildsvin. Sjukdomen har under senare år spridits och etablerat sig hos vildsvin i östra EU, med stora ekonomiska konsekvenser. I samarbete med bland andra Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet, startar nu Statens veterinärmedicinska anstalt ett projekt för att förbättra förmågan att kontrollera allvarliga sjukdomar bland vilda djur, med fokus på svinpesten och vildsvin.

Den omfattande spridningen av afrikansk svinpest i östra EU är exempelvis ett hot mot både samhällsekonomin och djurhälsan. Det hävdar Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Utvecklingen är mycket oroande, kommenterar han.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever flera veckor efter att djuret dött. Det kan dessutom överleva flera månader i fryst tillstånd.

– Om viruset skulle spridas i vårt land skulle det få stora konsekvenser för grisuppfödningen och vildsvinsstammen, säger Karl Ståhl.

Utredning

SVA påbörjar nu en kartläggning av utredningen.

– I avsaknad av effektivt vaccin behövs annan bekämpning. Forskningen är tänkt att leda till en användbar policy.

Tanken är nu att kartlägga vildsvinens rörelse, för att på den vägen se eventuella smittvägar. Inom projektet kommer en modell för smittspridning att utvecklas för att simulera ett utbrott av svinpest hos svenska vildsvin. Målet är att att utvärdera olika effekter av instängsling och andra metoder för viltkontroll, inklusive strategier för jakt och utfodring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Mer i ämnet