Begreppen som används oftast. SVT Uppsala har granskat polischefen Jale Poljarevius twitterkonto @polisenuppsala. Foto: SVT

Twitterkontot som delar poliskåren

Uppdaterad
Publicerad

Polischefen Jale Poljarevius twittrande skapar debatt. Var går gränsen för hur en myndighetschef bör uttrycka sig? SVT Uppsala har granskat hans twitterkonto.

Jale Poljarevius är den som twittrar under namnet @polisenuppsala. Ett konto som är en tydlig maktfaktor på twitter. Kontot har just nu över 9 000 följare. Och när vi granskat kontot visar det sig att det här är den mest spridda tweeten:

Uppsala

Tweeten får över 3 700 likes, delas över 600 gånger – och får över 200 kommentarer. Twittrandet är en vattendelare både inom poliskåren och utanför. Vissa tycker det är bra, andra, som polisens presstalesperson Mikael Hedström, reagerar på innehåll och språk.

Det finns två läger inom polisen beskriver forskaren Stefan Holgersson som har kontakt med många inom kåren.

– Det är bägge delarna. Negativa reaktioner – men också positiva reaktioner från dem som ser det som ett krig, anfall, slag.  Som tycker att det är motiverande att läsa och känner: kom igen nu kör vi.

Vi har analyserat över 2 000 twittermeddelanden som gjorts sedan hösten 2016 då Uppsalapolisen sjösatte något man kallar för Särskilda gänginsatsen. 

Vi ser t ex att ordet ”gäng” är ett av de ord som använts allra mest på kontot (i var femte tweet ungefär).

Jale Poljarevius understryker att han twittrar om en hel rad olika aspekter av lokalpolisarbetet. 

– Mitt sätt att twittra på vänder sig i första hand till medborgarna där vi på ett transparent sätt visar vad vi gör. Jag vet också att många av mina medarbetare följer det här och det är ett kvitto att de ser vad som görs.

Johan Kockum är kommunikationschef vid Region mitt. Han berättar att anställda ska ha möjligheten att kunna uttrycka sig på det sätt man anser lämpligt ur sin roll som polis.

– Vi står bakom att vi har en myndighet där folk får uttrycka sig oavsett om man är medarbetare eller polischef, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet