I våras reste SVT:s reporter Märta Gross Hulth till Strasbourg där hon intervjuade Linnéa Engström. Foto: SVT

SVT-film om Linnéa Engström från Gottsunda visas på kortfilmfestival

Publicerad

”Där har vi en riktig gubbe”, säger Linnéa Engström och tittar in i kameran med bus i blicken. Redan under de första sekunderna sätts tonen i det uppriktiga mötet mellan miljöpartisten och EU-parlamentarikern Linnéa Engström och SVT:s videojournalist Märta Gross Hulth. Nu ska mötet visas på vita duken i Uppsala Internationella Kortfilmfestival i höst.

Miljöpartisten Linnéa Engström växte upp i Gottsunda på 80- och 90-talen. Ett par decennier senare är hon EU-parlamentariker i Strasbourg.  Journalisten Märta Gross Hulth träffar henne inför EU-valet våren 2019, under hennes sista tid i EU:s innersta krets. Det blir ett nära möte där Linnéa Engström bland annat berättar om hur uppväxten i Gottsunda har präglat hennes politiska liv.

”Från Gottsunda till EU” har valts ut att visas i programmet Film från Uppland under den 38:e upplagan av Uppsala Internationella Kortfilmfestival

SVT Uppsalas reporter Märta Gross Hulth besökte EU-parlamentet i Strasbourg tidigare i våras. Foto: SVT

  som äger rum i slutet av oktober, på fyra biografer i centrala Uppsala.

Hela fyraminutersinslaget med Linnéa Engström hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.