Foto: SVT

SVT träffar ungdomarna som var med vid attacken mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en polis fick en glasflaska i huvudet i Gottsunda under torsdagen har frågan om när det kan bli aktuellt med ett poliskontor i området blivit aktuell igen. Vi har träffat några av dem som var med vid händelsen.

Både Hani Al Hajeh och Adam Al Hajeh kommer från Gottsunda och har haft kontakt med polisen på olika sätt. Hani berättar att han fick en husrannsakan genomförd hemma hos sig igår. Och Adam släpptes i dagarna från häktet.

Så som de ser det handlar en del av problemtiken i Gottsunda om hur polis och ungdomar möts.

Uppsala

– De kommer in med hundar och smutsar ner och städar inte efter en husrannsakan, berättar de.

Känner sig utsatta

Efter husrannsakan så eskalerade situationen och det blev stökigt ute på gatan. Det var då flaskattacken ägde rum berättar Adam och Hani. De känner sig särskilt utsatta av polisen.

– Polisen åker inte upp till området här bredvid och ställer sig och tittar, det är klart att folk blir arga, säger Adam och Hani.

När det gäller flaskattacken har de inga direkta svar.

Vad tycker ni om en sådan person som gör så?

– Jag vet inte vad som pågick i hans huvud liksom.

Polisen: Vi är där för medborgarna

Polisen ser inte att det fanns någon anledning till torsdagens angrepp. De var där och gjorde som man skulle menar Peter Lindbergh, skyddsombud på polisen region Mitt.

– Jag förstår inte varför man angriper blåljuspersonal på det här sättet. Vi är där uppe för medborgarna. Det är när vi är där för att störa kriminell verksamhet som det kan bli bekymmer, säger Peter Lindbergh.

Samtidigt är förtroendet för polisen lågt i vissa grupper i Gottsunda.

Vad skulle behövas för att få ett slut på det här?

– Man måste börja se på oss som man ser på alla andra, säger Adam och Hani.

Ni tror inte en del av lösningen kan vara att man får ett poliskontor här i Gottsunda då?

– Nej, vad ska det hjälpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet