• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Gunilla Thomsson säger att hon ramlar ett par gånger om året på grund av felparkerade cyklar. Foto: SVT/Märta Gross Hulth

Synskadade lappade felparkerade cyklar

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen var det flera cyklister som blev lappade i centrala Uppsala. Synskadades riksförbund i Uppsala län genomförde nämligen en kampanj på Vita käppens dag.

Att vara synskadad och ta sig runt på Uppsalas gator är inte det lättaste. Ett vanligt hinder för synskadade är felparkerade cyklar. Därför valde Synskadades riksförbund i Uppsala län att uppmärksamma cyklister om detta under Vita käppens dag den 15 oktober. Det är en internationell dag som firas för att betona hur viktig den vita käppen är som symbol för synskadade.

– Många synskadade drar sig för att gå ut. En undersökning visar att 25 procent av alla synskadade inte går ut helt enkelt. Jag är själv ute en gång i månaden högst. Det är ganska skrämmande, säger Gunilla Thomsson som är ordförande i Synskadades riksförbund (SRF) i Uppsala län.

Hon har själv ramlat flera gånger på grund av cyklar som stått fel.

– Det händer ett par gånger varje år. Man gör sig riktigt illa. En gång ramlade jag och fick cykelstödet i magen och gjorde mig väldigt illa, berättar hon.

Lappar och sadelskydd

Trots att det är söndag och inte lika många cyklar som vanligt, hittar gruppen från SRF flera felparkerade cyklar som alla förses med en lapp. En del får också ett sadelskydd.

– Vi är inte emot att folks ska cykla, det tycker vi är jättebra. Men cyklister vill gärna parkera tio meter från dit de ska, men man måste också tänka på att det är fordon man för med sig. Man måste ta ansvar som cyklist och försöka få undan den, menar Gunilla Thomsson.

Ammod Askar är tacksam över att han blev uppmärksammad på något han inte har tänkt på tidigare. Foto: SVT/Märta Gross Hulth

Ammod Ashkar kommer fram och tackar för att hans cykel blev lappad.

– Jag blev uppmärksammad på att det finns människor som inte har lika bra syn som jag har eller som inte ser alls och att jag ställer cykeln i vägen. Man tänker inte på det utan man tar för givet att saker och ting är som man själv uppfattar sitt eget liv. Jag kommer att informera vidare när jag ser andra ställa sina cyklar i vägen, säger han.

Fler hinder på gatorna

Men det är inte bara cyklar som är ett problem. Trottoarpratare, eller skyltar, som ställs ut kan också utgöra hinder. Och nu när julen närmar sig dyker ytterligare ett problem upp.

– Marschallerna. Det är jätteviktigt att man ställer marschaller i hållare så att man inte kan skada sig på dem, säger Gunilla Thomsson.

Problem med ledstråk

Det är också många som inte är medvetna om de så kallade ledstråken som utgör en hjälp för synskadade att ta sig fram. Det är de räfflade delarna längsmed exempelvis trottoarer och gågator. Men de är inte till någon hjälp om de täcks av löv eller snö.

– Då är det väggarna som gäller, säger Gunilla Thomsson.

Hon efterfrågar därför kanter som inte snöar över.

– Det behövs en kännbar kant på gemensamma gång- och cykelbanor också, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.