Ilona Szatmári Waldau (V) Foto: Uppsala kommun/SVT

Szatmári Waldau (V) lämnar maktposition

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartistiska kommunalrådet Ilona Szatmári Waldau kommer inte att ställa upp i valet till Uppsalas kommunfullmäktige 2018, och slutar därmed efter 12 år på kommunalrådsstolen.

Hon säger i ett pressmeddelande att hon är stolt över det förtroende hon fått under de gångna åren, men att det är dags för henne att göra annat och låta andra ta över.

Ilona Szatmári Waldau blev vald till kommunalråd i januari 2006, och har under den senaste mandatperioden suttit i majoritet med ansvar för bland annat jämställdhet och sociala frågor.

Infört rätt till heltid

Under hennes ansvarsperiod har kommunen bland annat gjort särskilda insatser mot våld i nära relationer, flera kommunala verksamheter har hbtq-diplomerats, och så har rätten till heltid för alla anställda införts.

– Jag har under alla år engagerat mig för att Uppsala ska vara en mer jämställd och jämlik kommun, både för dem som arbetar i välfärden och i hur vi bemöter medborgarna. Det är skönt att se så mycket av det arbetet bära frukt, säger hon i pressmeddelandet.

Ett år på sig att tänka

Men att hon kliver av kommunalrådsposten innebär inte nödvändigtvis att hon lämnar politiken.

– Jag slutar som kommunalråd, men huruvida jag ska fortsätta efter valet, det får vi se då. Om jag ska sitta kvar i någon styrelse eller nämnd. Men det är över ett år kvar till de posterna ska tillsättas så det finns lite tid för mig att tänka, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.