Larmet om det urspårade loket inkom innan klockan 21 på onsdagskvällen. Foto: SVT

Öppet igen efter tågurspårning i Gimo

Uppdaterad
Publicerad

Flera tågvagnar spårade ur mellan Gimo och Gimo station på onsdagskvällen. På grund av bärgningsarbetet var länsväg 288 helt avstängd i båda riktningarna fram till 17-tiden på torsdagen.

Trafikledningen larmades vid 20.30 om att flera tågvagnar spårat ur. Något som UNT var först med att rapportera.

– Det stämmer mycket väl. Det har spårat ur mellan Gimo och Gimo station. Men det är inget tåg som har resenärer. Inga resande tåg berörs, det här är en sträcka där man kör tomma vagnar och tåg, säger Trafikverkets presskommunikatör Per Aronsson.

Avstängt

Exakt hur många tågvagnar som hade spårat ur var oklart, men vagnarna stod upp. Tåget, som var lastat med timmer, blockerade korsningen med riksvägen och väg 288 var avstängd i båda riktningarna.

– Vagnarna står illa till så att man måste komma dit med bärgning innan man kan öppna upp vägen igen. Men det ska gå att ta sig runt på småvägar, säger Per Aronsson.

En kranbil ska assistera arbetet på torsdagseftermiddagen. Foto: SVT

Vid lunchtid i dag väntades en kranbil komma till olycksplatsen för att lyfta upp vagnarna på rälsen igen. Ett diesellok skulle sedan dra bort vagnarna. En första prognos från Trafikverket var framkomlighet vid 14-tiden.

– Jag tycker själv att det låter väldigt snävt, men då måste de ha gjort bedömningen att det inte ska vara några problem att lyfta upp dem på spåret igen, säger pressinformatör Lars Hedström.

Vid 17-tiden hade vagnarna transporterats bort och det rådde därmed full framkomlighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.