Foto: TT

Tandläkare ska upptäcka våldsutsatta patienter

Uppdaterad
Publicerad

Det ska vara en trygghet att gå till tandläkaren. Inte bara genom god tandvård utan även om du utsätts för någon form av våld i dina nära relationer.

Under våren börjar Nationellt Centrum för kvinnofrid att utbilda Uppsalas yrkesaktiva tandläkare och tandsköterskor. De ska få en trygg plattform att jobba utifrån för att kunna hjälpa till att avslöja våld som förekommer i patienters nära relationer.

Uppdraget finns i de riktlinjer som Socialstyrelsen kom med 2014. Också i högskoleförordningen 2018 står det att utbildningen nu kommer att bli obligatorisk för alla som utbildar sig inom tandvårdsyrket.

För att öka förutsättningarna för att upptäcka våldsutsatthet rekommenderar Socialstyrelsen i sin vägledning ”Att vilja se, vilja veta och att våga fråga”.

– Det är under det vanliga samtalet med patienten som några rutinfrågor kommer att ställas, men man ska även kunna se tendenser om en

Nationellt Centrum för kvinnorfrid ska utbilda tandläkarna. Åsa Witkowski är enhetschef på NCK. Foto: SVT

patient till exempel avbokar en tid gång på gång, säger Åsa Witskowski, enhetschef på Nationellt Centrum för kvinnofrid.

Stort intresse i tandläkarkåren

Hon tycker att tandläkarna redan nu är väl rustade för att kunna se tendenser till att patienten är utsatt. Man arbetar redan med barn i den här typen av situationer. Även tandhälsan kan avslöja.

– Det finns ju människor med tandläkarskräck. Men i det här fallet kan det handla om specifika patientreaktioner vid undersökningstillfället. Att man kanske visar upp en annan form av rädsla, säger Åsa Witskowski.

Patienten ska känna en trygghet att prata ut för att sedan få råd och hjälp hur hen går vidare med sina problem. Tandläkarna ska efter utbildningen känna en trygghet i hur de slussar vidare.

– Det har funnits ett stort intresse inom tandläkarvården om hur man ska hantera våldsutsatta. Och det ser man generellt i hela Sverige. Tandvården är intresserade av sina patienter och deras bästa, säger Åsa Witskowski.

Utbildning av tandvårdspersonalen i Uppsala påbörjas under året, troligtvis under senvåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.