Flygplansmodellen heter SK60 och har tjänstgjort som uppvisningsplan sedan mitten på sjuttiotalet. Foto: SVT. Kid Svedberg / Hampus HellströmVisa alla (6)
Visa alla (6)

Team 60 flyger igen

Flygvapnets uppvisningsgrupp Team 60, har fått ny luft under vingarna. Försvaret satsar nu på nya flyguppvisningar med den hyllade gruppen.

Den hyllade uppvisningsgruppen Team 60 är på väg att återuppta sin verksamhet igen. Vid högtflygande övningar på Ärna utanför Uppsala förbereder sig gruppen för sommarens visningar.

– Det känns underbart att vara tillbaka och alla vi som är med i Team 60 brinner verkligen för det här, säger teamchef Magnus Bragvad.

Ny luft under vingarna

Flyguppvisningarna stoppades 2009 på grund av bland annat sparkrav inom försvaret. Gruppen hade då varit verksam sedan mitten på 70-talet. Nu har gruppen åter igen fått luft under vingarna och man satsar på fler flyguppvisningar.

– Syftet med Team 60 är att rekrytera människor till försvarsmakten och flygvapnet. Vi är i stort behov av både tjejer och killar som vill bli piloter.

Under delar av programmet använder sig piloterna av rök för att bilda former i luften. Foto: SVT

Hyllade världen över

Uppvisningsgruppen har under sina glansdagar hyllats världen över och har till och med kallats för en av världens bästa uppvisningsgrupper. Gruppen består av piloter som till vardags är instruktörer på flygskolan i Malmslätt.

– Jag är lite blygsam av mig, det får andra uttala sig om. Men vi gör så gott vi kan. Normalt sett är vi flyglärare och vi gör det här på sidan av.

Blir man rostig av att inte göra uppvisningar på åtta år?

– Det är klart man blir, men vi är i stort sett samma personal så vi har ganska kort startsträcka att komma igång igen.

Under sommaren kommer Team 60 att göra ett begränsat antal flyguppvisningar i Sverige där Mora och Luleå står närmast på planeringen.

Team 60

Visa
  • Uppvisningsgruppen bildades under mitten på 70-talet vid flygskolan som då låg i Ljugbyhed i Skåne.
  • Teamet består av flyglärare som flyger sina uppvisningar i plan av typen SK 60.
  • Flygplanen används till vardags i grundutbildningen som nya piloter genomgår.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer