Teknisk bevisning genombrott i utredning om sprängdåd

Publicerad

Enligt åklagare Helena Lundgren är utredningen om sprängdådet i Salabacke inne i ett ”intressant skede”, efter att man säkrat tekniska spår och tagit del av iakttagelser. Man tror fortfarande att handgranaten var riktad mot en polisanställd.

– Det är den starkaste teorin som vi har, säger Helena Lundgren om att den polisanställde på adressen varit måltavla.

Det var vid sextiden på morgonen en lördag i november som boende i Salabacke vaknade av en kraftfull explosion. Senare visade det sig vara en handgranat som kastats in i ett trapphus och där detonerat.

Misstänkta släpptes

Polisen inledde en så kallad särskild händelse och två personer anhölls – för att senare släppas.

– De är inte intressanta i utredningen idag, säger Helena Lundgren utan att vilja kommentera om det tillkommit någon ny misstänkt person.

– Bilden börjar klarna om vad som hänt och hur det gått till. Nationell forensiskt centrum (NFC) har lyckats ta fram finns teknisk bevisning som vi jobbar vidare med. Och vi har intressanta iakttagelser av en moped och personer, säger Helena Lundgren som leder förunderökningen.

Inte längre mordförsök

Utredningen har sedan november omrubricerats från mordförsök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Den (handgranaten, reds. anm.) kastades in i ett trapphus vid en tidpunkt på dygnet när det inte befinner sig så mycket folk i trapphuset. Om det hade varit mordförsök hade man gjort på ett annat sätt.

I klippet ovan kan du se skadorna i handgranaten gjorde i trapphuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.