Juridikstudenten Hedvig Lind säger att studenterna länge har velat ha digitala tentor. Foto: Privat/SVT

Tentaskrivningar blir digitala

Uppdaterad
Publicerad

I höst kan tentaskrivningar för hand slopas för studenter vid Uppsala universitet. Då införs nämligen möjligheten att skriva tentor på dator.

– Det har funnits ett stort stöd från både studenter och lärare att införa detta. Det är både roligt och positivt att arbeta med, säger Magnus Ödman som är ordförande för den samordningsgrupp som håller i arbetet med att införa digitala tentaskrivningar.

Uppsala universitet har diskuterat frågan i ett par års tid. Om allting löper på som det ska med upphandlingar och iordningställande av lokaler kan projektet sjösättas i höst, vilket också P4 Uppland rapporterat om.

– Vi hoppas att vi redan i slutet på hösten kan börja med några pilotomgångar. Möjligheten kommer att finnas, men det kommer inte bli ett krav, säger Magnus Ödman.

Han tillägger att det kommer att finnas olika examinationsformer även i framtiden.

Sedan några år tillbaka finns redan ett digitalt tentasystem som universitetet självt har utvecklat. Det används på BMC. Men nu har man alltså upphandlat ett system som ska användas i de stora tentasalarna.

Fasta datorer eller egna

Magnus Ödman leder arbetet med digitala tentor. Foto: Uppsala universitet

Det är inte bestämt om tentasalarna ska ha fasta datorer eller om studenterna ska ta med egna. Blir det egna finns, enligt Magnus Ödman, goda möjligheter att gardera sig mot fusk.

– Då har man laddat ner ett program som gör att datorn låses för allt annat än själva tentan. Sen kan man bestämma om man ska få åtgång till nåt annat som till exempel FASS.

Studenter drev på

Magnus Ödman berättar att det är studenter vid juridiska institutionen som har legat på om införandet av digitala tentor.

– Det är jättebra, det är nåt som våra studenter velat länge, säger Hedvig Lind som är ordförande i Juridiska föreningen i Uppsala.

Hur är det att skriva tentor för hand?

– Det är både och, vissa tycker att det fungerar bra och vissa inte. Vi har ju femtimmarstentor; med en dator är det lättare att flytta text och få en överblick.

Slipper rita pilar

Även för personalen finns flera fördelar med digitala tentor.

– Om det är essätentor får man ju tentor med väldigt många sidor. Med det digitala får man en redigerad text, studenter slipper rita pilar. Rent administrativt blir det också mindre pappershantering, säger Magnus Ödman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.