Akutmottagningen på lasarettet i Enköping kan nu öppna igen, sedan larmet om misstänkt ebolasmitta blåsts av. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Provsvaret negativt: Ingen ebola i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Den man som vårdats på Akademiska sjukhuset i Uppsala har inte ebola. Det meddelar Region Uppsala under fredagskvällen.

Vid 20.10-tiden på fredagskvällen kom beskedet – den man som sökt vård vid Enköpings lasarett för bland annat blod i avföringen och kräkningar är inte drabbad av ebola.

Den unge man som sökte sig till Lasarettet i Enköping med symptom som bland annat innefattade blod i avföringen och kräkningar är inte smittad av ebola. Detta visar provresultat”, skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Beskedet innebär att de patienter som tvingats stanna kvar på akuten i Enköping inte längre behöver hållas isolerade. Under fredagen har mannen vårdats på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Insjuknade efter att ha varit i Burundi

Det var efter att ha vistats i Burundi under ett antal veckor som mannen insjuknade. Enligt Region Uppsala är mannen inte heller smittad av gula febern, denguefeber, marburg eller rift valley.

Mannens tillstånd ska ha förbättrats under dagen.

Ebola är en allvarlig sjukdom med blödningssymptom och vid misstanke om sjukdomen behandlar läkarna alla fall som bekräftade tills provresultatet visar ett annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.