Thomas Andersson tycker IVO:s kritik kommer för sent. Foto: SVT

Thomas covidsjuka pappa fick ingen läkarvård på boendet: ”Känns bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Anderssons pappa var döende i covid-19 i våras. Trots det fick pappan inte träffa någon läkare. I dag riktade IVO kritik mot regionernas vård av covidsjuka på äldreboenden.

– Det är bedrövligt att de får kritiken först nu, säger Thomas Andersson.

Äldre covidsjuka på boenden runt om i landet har inte fått den vård de skulle behövt. Det slår Inspektionen för vård om omsorg, IVO, fast. Efter inspektioner i bland annat Uppsala län, av den sjukvård som bedrivits på tre boenden, kräver IVO nu åtgärder.

Thomas Andersson från Uppsala har en pappa på ett äldreboende i Märsta. Pappan var i våras döende i covid, men överlevde mot alla odds.

Coronaviruset i Uppsala

– Under hela tiden han var sjuk fick han inte träffa en läkare en enda gång – så att de här bristerna fanns var uppenbart redan i våras. Att regionerna nu får ”hemläxa” känns därför bedrövligt, det hade väl IVO kunnat tala om redan i april, säger han.

”Behöver lyssna på kritiken”

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler säger att regionen behöver be om ursäkt till drabbade och deras anhöriga.

– Det ska inte vara på det här sättet, och vi har ett stort ansvar att lyssna på den kritik som finns, säger han.

Region Uppsala har nu på sig till den 15 januari nästa år att redovisa för IVO vilka åtgärder som ska vidtas för att förbättra vården.

– Jag vet att det i vårt fall bland annat handlar om att dokumentationen måste bli bättre, vi måste påminna om det i våra verksamheter, säger han.

Hör Thomas Andersson berätta mer om bristerna i vården av hans pappa i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet