Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler badplatser kan drabbas av algblomning den närmaste tiden. Foto: SVT

Ovanligt tidig algblomning – risk för fler fall den närmaste tiden

Uppdaterad
Publicerad
Algblomning i slutet av juni – det tillhör inte vanligheterna i länet. Men i år har rapporter om cyanobakterier kommit både från Uppsala och Enköping. Och enligt Heike Kaden på miljökontoret i Uppsala ökar risken för fler utbrott med temperaturer över 30 grader de närmaste dagarna.

Klippet: Badare i Björklinge om risken för fler algutbrott i länet, och hur det kan påverka trängsel och risken att föra coronaviruset.

– Jag blev förvånad att jag redan i juni upptäcker algblomning, säger Heike Kaden, miljöinspektör vid Uppsala kommun.

Bad i Uppsala, Håbo och Enköping har redan drabbats och mitt i värmeböljan ökar risken för fler fall eftersom algerna trivs vid höga temperaturer, något som väntas den närmaste tiden.

Ökad risk

En värmebölja över Uppsala – kan vi förvänta oss fler fall där ni avråder från bad?

– Ja, risken ökar med högre temperaturer. Men det finns flera faktorer som spelar in, ljus och näring till exempel. Och om det blåser, eller inte.

Hur ska man tänka som badare?

– Vi avråder från bad vid en badplats som drabbats, eftersom det inte går att se om algerna är giftiga eller inte. Vi vill gärna att folk hör av sig till miljökontoret om man misstänker alger i vattnet – då åker vi ut och gör en kontroll.

Heike Kaden rekomenderar att man går in på kommunens hemsida och tar till sig av råden och att man tar till sig av aktuell information på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer