Foto: Privat/TT

Svenska Sara mitt i kaoset

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer ska ha skadats utanför det brittiska parlamentet i London efter onsdagens skottlossning. Sara Eklund från Uppsala beskriver situationen som kaosartad.

– Folk är panikslagna och vill inte stanna i centrala London, säger hon till SVT Nyheter Uppsala.

Tre eller fyra ”ljudliga smällar” hördes strax innan klockan 16 vid det brittiska parlamentet i London, rapporterar Reuters. Just efter kom uppgifter att en bil eller buss rammat flera personer på Westminster Bridge, alldeles nära byggnaden. Myndigheten har spärrat av området och betraktar i nuläget det inträffade som en terroristattack.

”Folk är panikslagna”

Sara Eklund från Uppsala befinner sig just nu i London. Och hon beskriver situationen som kaosartad.

Attacken vid brittiska parlamentet

– Folk är panikslagna och vill inte stanna i centrala London, säger hon till SVT Nyheter Uppsala.

Hon berättar att kompisar som befinner sig närmare händelserna försöker ta sig bort från centrum.

– Men folk tar sig ingenstans. Tunnelbanan är avstängd och bron från centrala till södra London är också avstängd. Det är otroligt stressigt.

Senare under onsdagen stod det klart att en person ska ha angripit och knivskurit en polisman inne på parlamentets område. Mannen ska sedan ha skjutits av polis, enligt Reuter har han avlidit.

”Blir rädd”

Vad tänker du om sådant här händer just nu?

– Man blir rädd och tänker ”är det dags att flytta tillbaka till Sverige?”. London är ju så stort och jag har ju barn, och man vill inte dit där det är mest turister, säger Sara Eklund.

Uppgifter gör också gällande att ett dussintal personer ska ha blivit svårt skadade på Westminister bridge nära parlamentet. De ska ha blivit påkörda av antingen en buss eller en bil.

Londonpolisen uppmanar nu människor att undvika följande platser i London: Parliament Square, Westminister Bridge, Whitehall, Lambeth Bridge och tunnelbanestationen Embankment.

– Jag har blivit försiktigare och försiktigare. Jag tycker att det är ledsamt att det här händer i England och tidigare i Paris. Vi ska ju vara trygga, men man blir ju frågande till det, säger Sara Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken vid brittiska parlamentet

Mer i ämnet