Foto: TT

Tierp lägger mest på skolmaten – i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Kostander för skolmaten skiljer sig mycket åt mellan landets kommuner. I Tierp kostar skolmaten 11 500 kronor per elev och år, medan Laxå i Örebro län bara lägger 4 000 kronor per elev.

Rikssnittet är 6 300 kronor per elev och år, enligt siffror som de svenska kommunerna rapporterade in till Skolverket förra året 2017.

– En hög kostnad är inte lika med hög kvalitet. Det kan vara det, men det kan också vara precis tvärtom, säger Anna-Karin Quetel, projektledare på Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg till nyhetsbyrån Siren.

Råvaran bara en tredjedel av kostnaden

Enligt Livsmedelsverket är själva kostnaden för råvaran bara ungefär en tredjedel av den totala måltidskostnaden. Dyrare råvaror och exempelvis ekologiska livsmedel kan öka kostnaderna, men matsvinn kostar också och kök med utbildade kockar kan ofta även sänka livsmedelskostnaden. Bara råvarorna till skolmaten kostar i genomsnitt 13,3 kronor per portion inom grundskolan i Sverige.

Hur skolmaten organiseras är en annan viktig faktor som påverkar kostnaderna.

– Det ser väldigt olika ut bland kommunerna om man har lagt ut måltiderna på entreprenad, eller har mottagningskök och levererar eller har tillagning på plats, säger Anna-Karin Quetel till Siren.

Kostnader för skolmat

Kommunerna som lägger mest pengar på skolmat

1) Tierp

2) Vilhelmina

3) Berg

4) Ånge

5) Skinnskatteberg

Kommunerna som lägger minst pengar på skolmat

1) Laxå

2) Söderköping

3) Lomma

4) Åtvidaberg

5) Storfors

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.