Tierps kommunalråd avgår efter katastrofval

Uppdaterad
Publicerad

Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S) slutar efter det historiskt dåliga valresultatet.
– Det är efter ett väldigt dåligt val som jag väljer att avgå. Jag har varit verksam inom politiken i 26 år och det är med vemod som jag avgår, säger Bengt-Olov Eriksson (S).

Bengt-Olov Eriksson har varit kommunstyrelsens ordförande i Tierp sedan 1991 och en av dem som suttit längst som kommunalråd i Sverige. Under en pressträff på måndagen inledde han med avskedsbeskedet.

– Jag har bestämt mig för att avgå som kommunstyrelsens ordförande i Tierps kommun. Preliminärt tänker jag lämna uppdraget 1 november.

Bengt-Olov Eriksson (S). Foto: SVT

Vid valet förra söndagen backade Socialdemokraterna 13 procentenheter från valet 2014. Ett resultat han sedan konstaterade manade till självkritik. Socialdemokraterna har styrt Tierp sedan kommunen bildades på 1970-talet. Hur kommunen ska styras nu är ännu oklart, de båda blocken är mycket jämna. Alliansen har 21 mandat och de rödgröna tillsammans 20.

– Vi gjorde ett ganska uselt val lokalt, även fast vi fortfarande är det klart största partiet, säger Bengt-Olov Eriksson.

”Han har suttit för länge”

Alliansens största parti är Centerpartiet, och det är Sara Sjödal (C) som suttit som oppositionsråd under den gångna mandatperioden. Hon välkomnar Bengt-Olov Erikssons beslut om att avgå.

– Han har suttit för länge vid makten. Det här är ett resultat av vad väljarna tyckte och gav uttryck under valet, säger Sara Sjödal (C), oppositionsråd, och fortsätter.

Sara Sjödal (C). Foto: SVT

– Det är en ny era för Tierp som börjar nu. Men sen får man ju säga att sitta i 26 år och ha förtroende från sitt parti, det är inget som ska föringas alls, det är bra jobbat, säger hon.

Hör Bengt-Olov Eriksson berätta om beslutet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tierp

Mer i ämnet