Sverigedemokraterna Foto: TT

Tierpspolitiker lämnar Sverigedemokraterna efter rasistiska inlägg

Uppdaterad
Publicerad

Tierpspolitikern Johan Söderström som varit ersättare i kommunfullmäktige, valde under måndagen att lämna Sverigedemokraterna. Detta på grund av att han uttryckt sig rasistiskt i sociala medier.

Det var efter att den politiska intresseorganisationen ”Inte Rasist Men...” uppmärksammat att han uttryckt sig rasistiskt i sociala medier som Johan Söderström tillkännagav att han lämnar partiet. Bland annat har han skrivit att han tänker ”kasta fläsk på muslimer”.

Till SVT Uppsala säger Joakim Larsson, gruppledare i SD i Tierp, att han meddelade

– Det var efter diskussioner som vi hade med Johan under helgen som han själv beslutade sig för att på egen begäran sluta som ersättare i kommunfullmäktige. Han kontaktade oss och vi hade inga invändningar, säger han.

Hur ser ni på inläggen han gjort?

– Han har ju dragit några skämt på Facebook för några år sen och det har uppmärksammats väldigt mycket. Rent generellt kan man säga att man alltid måste tänka på att man är företrädare för partiet dygnet runt, varje dag i veckan, och då ingår det att man ska tänka på hur man uttrycker sig, säger Joakim Larsson.

Vad händer nu?

– Nu ska det tillsättas en ny ersättare. Formellt är platsen otillsatt tills nästa kommunfullmäktigemöte. Vi har en ganska lång lista i Tierp så det är inga problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.