Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen, visar upp pälsar från lo och varg för barnen i klass 2 och tre i Huddunge byskola. Foto: SVT

Länsstyrelsen ryckte ut när vargen kom till byn

Publicerad

Vilda vargar är mer rädda för människor än vad vi behöver vara för dem. Man behöver inte vara rädd men man bör visa respekt. Det var budskapet till barnen i Huddunge när länsstyrelsens vilthandläggare var på besök.

Sedan ett vargrevir etablerades i Upplands västra skogar förra året har varg siktats i Huddunge i Heby kommun vid några tillfällen. Några barn på Huddunge byskola har blivit uppskrämda och nu har länsstyrelsen varit på plats för att lugna och informera skolbarnen om rovdjur.

– Vi lär ut hur djuren beter sig och lever och hur vi människor ska bete oss om vi möter en varg i skogen, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala.

Några av barnen i klass 2 och 3 har blivit rädda medan andra barn tar det med ro.

– Om jag såg en varg skulle jag vilja klappa den, men det ska man ju inte göra, säger Aurora Bjarås.

”Försiktighetsåtgärder har vidtagits”

Vissa försiktighetsåtgärder har tagits vid Huddunge Byskola och länsstyrelsen bjöds in till skolan efter att vargarnas närhet uppmärksammats i media.

– Det är alltid bäst om fakta kan ges till barnen när det är aktuellt, och det är det nu, säger Mats Eriksson, rektor vid Huddunge Byskola.

Vargarna har kommit lite för nära samhället för att länsstyrelsen ska vara nöjd.

– Vi har förstått att de här vargarna har dragit sig undan när människor har kommit för nära och det är så vi vill att dom ska bete sig, men helst ska vargarna hålla sig helt borta från samhällen och hålla till i skogen, säger Sebastian Olofsson.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer