Både färdig vattenpipstobak och diverse material till tillverkningen hittades på flera adresser runt om i Mälardalen. Den storskaliga tillverkningen ska ha skett utanför Knivsta. Foto: Polisen

Tobaksfabrik avslöjad – fyra män inför rätta

Publicerad

I en lokal utanför Knivsta tillverkades flera ton tobak till vattenpipor. Men Skattverket fick inga uppgifter om produktionen och nu ställs fyra män inför rätta för grovt skattebrott.

Det är en härva av både skattebrott och bokföringsbrott som just nu nystas upp i Uppsala tingsrätt.

Tillverkningen av vattenpipstobak ska ha startat i höstats och avslöjats under våren. Enligt polisens utredning har omkring tre ton tobak tillverkats, förpackats, förvarats och sålts vidare. Vid ett tillslag i lokalen i Knivsta hittades en blandningsmaskin, en våg och dunkar med vätska.

Sex miljoner kronor

De fyra männen ska ha undvikit att deklarera för tobaksskatt och på så sätt låtit bli att betala in närmare sex miljoner kronor till Skatteverket.

Bland bevisen finns hundratals kilo beslagtagen tobak, förpackningar och olika maskiner.

Åklagaren yrkar på att de misstänkta männen får näringsförbud om de fälls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer