Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här syns en av de misstänkta gärningspersonerna posta ett kuvert med narkotika. Foto: Tullverket

Smugglade tunga droger från skärgårdsö – döms till tio år

Uppdaterad
Publicerad

Två personer döms till tio års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott med utgångspunkt från sin bostad på Gräsö. En tredje åtalad, som påstods ha fungerat som målvakt, frias helt.

Det var i maj i fjol som tullen slog mot parets adress på Gräsö i Östhammar kommun och fann stora mängder narkotika, däribland 2,2 kilo heroin, 2,9 kilo kokain, 3,5 kilo ecstasy och ett kilo metamfetamin.

I bostaden påträffades även vadderade kuvert, vakuummaskiner och vågar som tros ha använts för smugglingen.

Tjänat 3,4 miljoner kronor

Under spaningsarbetet sågs paret åka runt i kommunen och posta ett stort antal vadderade kuvert till köpare över hela Sverige. Köparna ska ha fått kontakt med paret på drogforumet ”Flugsvamp 3.0” på Darknet. Paret ska ha sålt över 30 kilo narkotika, som kommit från Nederländerna, och tjänat 3,4 miljoner kronor.

Nu döms de till tio års fängelse vardera. En tredje person som var åtalad frias helt.

– Jag hade yrkat på tolv års fängelse, så det är inte omöjligt att jag överklagar, säger Jonas Peterson, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Tidigare ostraffade

Narkotikasmugglingen beskrivs som omfattande och inte knuten till gängbrottslighet.

– De här personerna har inga tidigare domar, men vi har kunnat se att det handlar om en organisation. Man har börjat försiktigt och sedan expanderat under de fem månaderna, säger Jonas Peterson.

Samtliga har nekat till brott. SVT Uppsala har fått kontakt med en av de dömdas advokater och hennes klient kommer att överklaga tingsrättens dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer