Skott gick in genom lägenhetens sovrumsfönster. Foto: SVT

Äldre paret tittade på tv när skotten träffade: ”Det lät ra-ta-ta-ta-ta”

Uppdaterad
Publicerad

Paret, som bor i en lägenhet i Stenhagen, satt uppe sent och tittade på en deckare när det började skjutas utanför strax före midnatt.

– Det smällde av bara attan, det lät: ra-ta-ta-ta-ta, säger kvinnan.

– Oh ja, vi hörde när det smällde. Det smällde av bara attan och lät som en kulspruta. Det gick ju så fort så vi hann inte räkna men det var ungefär tio skott. Sen var det ett uppehåll och sen hörde vi att det kom tio skott igen.

Paret, som är runt 80 och 90 år gamla, hörde också hur en ruta i sovrummet krossades.

Skjutningarna i Uppsala 2019

”Vi har blivit nattugglor”

– Som tur var satt vi vid tv:n. Vi har blivit nattugglor. De sänder ju ofta repriser av deckare sent på kvällen, så då tittar vi på tv.

Sovrummet har spärrats av av polisen, och natten har paret tillbringat i vardagsrummet.

– Vi får inte gå in i sovrummet. Så inatt har vi sovit skavfötters på soffan.

Trots nattens händelser känner sig paret trygga i området.

– Vi har bott här i 15 år och har aldrig varit med om något liknande. Det har varit så lugnt här. Det har varit en del bilbränder för flera år sen, men annars har det varit lugnt. Vi trivs jättebra och tänker inte flytta.

Kryssningen inställd

På onsdagen ”kryllar” det av poliser i och utanför lägenheten. De undersöker även grannens lägenhet ovanför. Av en grannfru har kvinnan hört att polisen gripit fem personer gripits misstänkta för skottlossningen. De greps under natten vid en fordonskontroll och är anhållna misstänkta för mordförsök.

Kryssningen till Åland som paret skulle ha åkt på fick ställas in och skjutas upp. Kvinnan verkar ta händelserna med ro och ser det hela från den ljusa sidan.

– Det var tur att vi inte låg och sov. Vi får väl vara med ett tag till då!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2019

Mer i ämnet