Gottsundabadets så kallade ”Tjejmorgon” har väckt kritik. Sedan UNT:s rapportering har DO fått in flera anmälningar. (Arkivbild) Foto: SVT

Tjejbad upprör: ”Skam för ett jämställt Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Gottsundabadets ”Tjejmorgon” – två timmars bad enbart för kvinnor – har väckt kritik.
Nu har flera personer anmält badhusets regler till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
”Skam för ett jämställt Sverige”, skriver en av anmälarna.

Det var i början av augusti som UNT rapporterade om en mamma som en söndagsmorgon skulle bada med sina tvillingar på Gottsundabadet i Uppsala. Men redan i entrén blev det stopp för den 5-åriga pojken – på en skylt stod det nämligen ”Girls only”.

LÄS MER: Badchefen om tjejbadet: ”Badet är populärt och vi har aldrig fått klagomål tidigare”

Endast kvinnor

Två timmar på söndagar, mellan klockan åtta och tio, är endast kvinnor och flickor välkomna på badhuset. Stephanie Parke, badchef, har sagt till tidningen att hon förstår kritiken men att de två timmarna för kvinnor möjliggör för att få fler besökare till badhuset.

”Könsdiskriminering”

– Jag tycker det är tråkigt när man ser det som en kränkning eller att det är diskriminerande. Oavsett om det beror på religion, kroppskomplex eller bara en tanke om gemenskap så det är endast två timmar på hela veckan vi har detta, säger Stephanie Parke till UNT.

Nu har flera personer anmält badhuset till DO. En av anmälarna skriver: ”Jag anmäler Gottsundabadet för könsdiskriminering. Det här badet är en skam för ett jämställt Sverige.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet