Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske. Foto: Privat

Tjuvfiske oroar – lämnar blodpölar

Uppdaterad
Publicerad

Stora blodpölar efter fisk som ryckts ur älven med olagliga medel. Det vittnar Janne Olsson vid Älvkarleby sportfiske om. Och polisen i Norduppland bekräftar att tjuvfisket är ett stort problem.

– Det har blivit mycket värre de senaste två åren. Det är snarlikt på katastrof, säger Janne Olsson vid föreningen Älvkarleby sportfiske.

Det är under juli, augusti och september som problemen med tjuvfisket i Dalälven i Älvkarlebytrakten är som störst, enligt Janne Olsson. Under förra årets säsong tjuvfiskades det varje helg, och även i år har man regelbundet märkt av det olagliga fisket av lax och öring, säger han.

Stora blodpölar

– Vissa morgnar när vi har kollat i området har vi hittat stora blodpölar från fisk. Vem som helst kan se att det handlar om jättemycket fisk, av de blodpölar vi hittar.

Det är brutala metoder som används vid tjuvfisket, enligt Janne Olsson. Flera stora så kallade trekrokar på samma lina kastas ut bland fisken.

– De fastnar i ryggen, magen överallt. Det sliter upp jättestora sår om de sprattlar sig lös och man inte får in dem.

Åtgärder har vidtagits för att stoppa tjuvfisket. Bland annat genom vaktbolag som åker ut och kontrollerar nattetid. Flera gånger om året tillkallas polis för att göra gripanden, säger Janne Olsson, men någon fällande dom känner han inte till.

– Polis och åklagare verkar blunda för det här för allt läggs ner utan straff. Det är också oroande hur få poliser det finns i samhället nu.

”Svårjobbat”

Henrik Lindström, förundersökningsledare på polisen i Norduppland, bekräftar att man märker av det olagliga fisket.

– Det är ett jätteproblem, ur flera aspekter. Ryckfisket är svårt djurplågeri och ett hot mot avelsfisket.

Henrik Lindström kan däremot inte bekräfta om problemen har eskalerat de senaste åren.

– Vi tar det på största allvar men det är svårjobbat. De är ofta där på nattetid, under sensommaren och det är extra ansträngt många gånger då. Det är en resursfråga för polisen.

Samtidigt konstaterar han att det kan finnas ett stort mörkertal.

– Även om vi tittar på anmälningarna säger det inget om mörkertalet. Det kan säkert vara mycket större än vad som syns.

Hundratusentals kronor

Janne Olsson uppskattar att värdet av tjuvfisket i Älvkarleby uppgår till hundratusentals kronor varje år.

– I och med att det är avelsfisk är värdet enormt. Det kan vara jätteviktig fisk med bra avelsgener som försvinner.

Men istället rycks fisken ur älven. Var den hamnar kan man bara spekulera i men både Janne Olsson och Henrik Lindström har sina misstankar.

– Jag är helt övertygad om att den säljs till någon restaurang i Stockholm, säger Janne Olsson.

– Det finns två alternativ – antingen äter man den själv, eller så säljer man vidare. Jag kan inte tänka mig att den används i någon annan form, säger Henrik Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.