Foto: Utryckning Uppsala

Tog spädbarn från BB och hotade personalen – döms

Uppdaterad
Publicerad

Pappan hotade med att hugga ihjäl barnet om han hindrades från att lämna sjukhuset. Nu döms mannen som förde bort sin nyfödda bebis från förlossningen på Akademiska sjukhuset för hot mot vårdpersonalen.

Det var strax före jul förra året som mannen i 30-årsåldern greps och anhölls vid förlossningsavdelningen. Mannen befann sig på BB med barnet och barnets mamma när han svepte in den nyfödda babyn i en filt och lämnade avdelningen. Personalen försökte få honom att stanna kvar men hotades av mannen och larmade polis när pappan gick ut från sjukhuset. Då följde personalen efter på avstånd, utomhus var det vid tillfället tio minusgrader.

Nu döms han för olaga hot av normalgraden mot fyra vårdanställda. Påföljden blir 160 timmars samhällstjänst.

Mannen ska också betala 5 000 kronor i skadestånd vardera till de fyra anställda, även om inga direkta hot riktades mot dem – men enligt rätten innebar hoten om att skada barnet också ett hot mot vårdpersonalen som hade till uppgift att skydda och vårda barnet.

Barnet skulle kunnat omhändertas

På Sjukhusvägen stoppades mannen av polis och barnet kunde tas omhand och föras tillbaka till sjukhuset utan att ha kommit till skada.

I domen framkommer att paret tidigare samma dag fått besök av representanter från socialtjänsten som meddelat att barnet skulle kunna komma att omhändertas. Mannen berättade vid rättegången att han inte kunde acceptera socialtjänstens besked och ville behålla barnet hos sig.

Mannen har förnekat gärningarna.

I videon nedan: Så såg det ut på platsen när händelsen inträffade

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se bilder från Akademiska i samband med händelsen. Foto: Utryckning Uppsala

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer