Nu påbörjas fyllningen av Svandammen. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Tömningen klar – nu fylls Svandammen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att tömma Svandammen har lockat nyfikna åskådare under hela hösten. Nu är det slut med det, för jobbet är klart och dammen ska fyllas med vatten igen.

Tömningen av Svandammen har fascinerat, och både en och annan Uppsalabo har under hösten stannat till bara för att kika lite, eller kanske för att fånga några bilder med mobiltelefonen. Men nu är det roliga snart över. För rensningen av dammen är klar, och nu ska den fyllas med vatten igen.

– Man ser inte en stor slang eller något utan det är en kontinuerlig cirkulation mellan Fyrisån och dammen, förklarar Roger Lindström som är projektledare vid Uppsala kommun.

Det kan dröja till slutet av veckan innan man ser vattnet i Svandammen, tror Roger Lindstöm.

Roger Lindström Foto: SVT

Sargen byts ut

Efter att man tömt Svandammen på vatten beräknar Roger Lindström att det tog ungefär fyra veckor att rensa ur dammen. Då slammet i dammens botten var tjockare än man trott blev man tvungen att gräva ur med grävmaskiner, vilket fördröjde arbetet något.

– Syftet var ju att rensa ur dammen. Det behöver man göra för att säkerställa bra funktion på fontäner och pumpanläggning. Och inom en snar framtid kommer vi att byta ut kantsargen mot vattnet. Men det är inget akut, det gör vi vid ett annat tillfälle.

–På den lilla ön har man också rensat bort sly, beskurit växter och gjort fint, säger Roger Lindström.

Läs mer: Svandammen töms helt – ska renoveras

Bra miljö för fiskar

De hundratals fiskar som hittades i dammen kommer inte att få återvända.

– Jag tror de har det bättre i Fyrisån. Men framför allt mörtarna hade ju reproducerat sig i stort antal, och det bevisar ju att det är en bra vattenmiljö i Svandammen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.