Arkivbild. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tonårig seriebrottsling misstänkt för nytt överfall mot barn

Publicerad

Den 17-årige pojke som misstänks ha överfallit ett barn i Eriksberg i Uppsala under måndagen har begått liknande brott tidigare – många gånger.

Det var på måndagsmorgonen som barnet angreps och en polisutredning har inletts. Pojken är misstänkt för misshandel och sexuellt ofredande. Och det är bara en i en lång rad av polisanmälningar mot honom.

När SVT granskade ”Fallet Johan” förra sommaren hade pojken redan begått brott mot ett tiotal barn. Det har handlat om knuffar, slag och ”släpningar” i marken. Samtliga brott har begåtts mot flickor i åldrarna fem-tio år.

Eftersom ”Johan”, som egentligen heter något annat, har flera olika diagnoser och redan får vård har rättssystemet hittills funnit det lönlöst att ställa honom inför rätta. Dessutom har det konstaterats att han inte haft något avsikt att begå brott. Därmed har samtliga polisutredningar genom åren lagts ned.

Efter måndagens överfall har ännu en förundersökning startat.

Släpptes efter förhör

– Han greps och anhölls i går, men släpptes efter förhör, säger åklagare Johan Strömbäck som är förundersökningsledare.

Varför?

– Jag kan inte säga säkert, men förmodligen för att han bara är 17 år och då krävs det mycket för att hålla någon frihetsberövad.

Men den här pojken har varit misstänkt för brott många gånger, räcker inte det?

– Egentligen spelar det ingen roll om det handlar om nedlagda förundersökningar – normalt sett finns det ingen anledning att titta på sådant som är nedlagt.

Johan Strömbäck ska nu gå igenom ärendet och besluta vilka åtgärder som ska vidtas, om det till exempel ska hållas fler förhör.

– Förhoppningsvis är det redan någon polis som tittar på det här, säger han.

Så sent som i torsdags begicks ett annat överfall i Eriksberg, då två barn angreps i ett soprum. Polisen kunde under efter måndagens attack inte utesluta att det handlade om samma gärningsman.

– Jag känner inte till något om det, säger Johan Strömbäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer