En man dog och en kvinna skadades efter att ha blivit påkörda av en polisbil i Gottsunda under fredagen. Foto: Utryckning Uppsala

Äldre man död – blev påkörd av polisbil i Gottsunda

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern dog, och en kvinna i 50-årsåldern vårdas på sjukhus efter att de blivit påkörda av en polisbil under utryckning i Gottsunda i Uppsala på fredagseftermiddagen. Nu har en utredning inletts gällande polisens agerande.

Klockan 16.48 inkom larmet om att två personer hade blivit påkörda i närheten av Gottsunda centrum. En kvinna i 50-årsåldern och en man i 70-årsåldern fördes till Akademiska sjukhuset i ambulans. Den skadade mannen dog senare av sina skador, skriver polisen på sin webbplats.

Personerna blev påkörda av en polisbil under utryckning.

Dödsolyckan i Gottsunda

– De råkade ut för en beklaglig olycka, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Enligt Wikdahl var det en patrull som var ute på ett larm om skottlossning som dirigerades om till E4 och ännu ett larm. I det läget blev personerna påkörda.

Kvinnan under fortsatt vård under lördagen

Klockan 11 på lördagen meddelar polisen att den skadade kvinnan fortfarande vårdas. Hon bedöms som allvarligt skadad med inte livshotande, och hennes tillstånd är stabilt.

Patrullen tagen ur tjänst

Polispatrullen som körde bilen är tagen ur tjänst och en åklagare på avdelningen för särskilda utredningar leder förundersökningen.

Enligt Daniel Wikdahl kastade en grupp personer stenar mot polisen under insatsen då de två blivit påkörda.

– Det går inte att utesluta att det finns ett samband, säger Daniel Wikdahl.

Vid 19-tiden ska situationen ha lugnat ner sig, och polisen kunde lämna platsen.

Skottlossningen inte bekräftad

Skottlossningen som polisen fick in uppgifter om har inte bekräftats.

– Den är inte verifierad – inget mer tyder på att något skett. Man har hört något smälla, men vi kan i nuläget inte svara på vad det var.

Utredning inledd

Efter olyckan har en utredning gällande polisens agerande inletts.

– Händelsen kommer att utredas av särskilda åklagarkammaren, eftersom det är polis som är föremål för utredningen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson hos polisen i Uppsala.

På särskilda åklagarkammaren säger man att utredningen är inne i ett tidigt skede och att man i nuläget håller på att samla in uppgifter.

– I det här skedet är åklagaren väldigt återhållsam med information, för att inte riskera att förstöra vittnesmål. I nuläget är det också svårt att bedöma när han kommer att kunna säga något mer om utredningen, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Gottsunda

Mer i ämnet