Foto: TT Nyhetsbyrån

Stor kopplerihärva avslöjad – kan handla om över 1 000 sexköpare

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor och en man åtalas vid Uppsala tingsrätt för grovt koppleri. Polisen har utrett ärendet under lång tid och har nu även identifierat ett stort antal personer som misstänks för köp av sexuell tjänst.

– Det är ett omfattande åtal. Vi har kunnat koppla sexton stycken annonser till de misstänkta och åtminstone nio kvinnor, säger Victoria Engelkes, åklagare.

De tre personerna som nu åtalas greps i början av mars 2021. Därefter anhölls de och på torsdagseftermiddagen väcktes åtal mot dem gällande grovt koppleri och grovt penningtvättsbrott.

– Cirka tio kvinnor som kommer från Syd- och Centralamerika är målsäganden. Kvinnorna har hänsynslöst utnyttjas till att sälja sexuella tjänster bland annat i Uppsala, Västerås, Örebro och Stockholm men även i andra delar av Sverige. De misstänkta tros ha tjänat miljonbelopp på att bedriva organiserad sexhandel, säger Niklas Terlinder.

Se klippet för att höra om arbetet bakom åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.