Advokat Elisabeth Massi Fritz. Foto: TT

Juridisk expert: ”Videon viktig bevisning”

Uppdaterad
Publicerad

Att de misstänkta männen ska ha sänt våldtäkten på Facebook menar den juridiska experten Elisabeth Massi Fritz är positivt för den framtida utredningen.

– Det är en viktig bevisning, säger hon.

Larmet kom in klockan 08.42 på söndagsmorgonen och polisen ryckte ut till den adress där våldtäkten misstänks ha inträffat. De tre män som greps när polisen slog till mot lägenheten har nu anhållits, skäligen misstänkta för grov våldtäkt. En våldtäkt som ska ha sänts live på Facebook.

– En utredning är inledd, en teknisk undersökning görs nu och vi kommer att höra dem som är gripna, säger Ivan Åslund, RLC-befäl, region Mitt.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Ska ha direktsänts

I den slutna tråden på Facebook, där våldtäkten ska ha direktsänts, har hundratals människor nu kommenterat. Gruppens administratörer uppmanar i ett inlägg de som har bilder eller inspelningar från livesändningen att höra av sig till dem, i syfte att föra bevismaterialet vidare till polisen.

Enligt Elisabeth Massi Fritz, advokat med erfarenhet av att företräda våldtäktsoffer, är videomaterialet viktig bevisning i fallet.

– Det är också viktigt att personer som har sett livesändningen hör av sig till polisen och berättar vad de har sett, säger hon.

Ytterligare kränkning när övergrepp publiceras

Om en våldtäkt filmas och distribueras på nätet innebär det ytterligare ett brott – i det här fallet skulle det röra sig om misstänkt sexualbrott via internet.

– Har dessutom filmen setts av många människor och fått en stor spridning är det ytterligare en kränkning av offret. Vi ser ofta den här typen av bevis i dag, brott som spelas in men även livesändningar. Jag tycker mig sen en ökning av just den här typen av inspelningar, säger Massi Fritz.

Polisen välkomnar också personer som har uppgifter om den misstänkta direktsändningen att höra av sig på 11414.

Läs mer: Tre anhållna för misstänkt livesänd gruppvåldtäkt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet